Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Yorkshireterrier

Söt diva som gärna visar upp sina cirkuskonster

En svart Flatcoated retriever i hällregn

Yorkien Bubi uppskattar sin vårpromenad

Bild av Matrixia2013

Mankhöjd: 20-25 cm för både hanar och tikar

Vikt: Upp till 3.2 kg för både hanar och tikar

Livslängd: 13-20 år

Aktivitetsnivå: Hög

Pälsvård: Väldigt mycket

Sjukdomar: Tandproblem

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Nej

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Ja

Övrigt: Yorkshireterriern Sylvia var världens minsta hund - hon var endast 6.4 cm i mankhöjd!

Yorkshireterrierns historia

Under 1800-talet rådde det arbetsbrist i Skottland. Många skottar flyttade därför till bl. a. England, där de började arbeta inom industrin.

Tillsammans med skottarna kom deras små hundar - olika varianter av skotska terrierraser som låg till grund för många moderna terriers.

Det skedde ingen målinriktad avel under den här tiden, utan hundar värderades för sin användbarhet och inte sitt utseende.

Yorkshireterrier är en av de hundraser som bildades av denna cocktail av små terriers.

Exakt vilka raser som var inblandade i yorkiens tidiga historia är okänt.

Den nu utdöda Paisley Terrier ska ha varit inblandad, liksom Malteser, Skye Terrier och Dandie Dinmont Terrier.

Från råttjägare till salongshund

Vad man faktiskt vet är att dåtidens adelsdamer fick upp ögonen för små, söta hundar som uppstod ur dessa korsningar. Dvärghundarna avlades sedan mer målinriktat på utseende och temperament - och till slut bildades rasen Yorkshireterrier.

Huddersfield Ben anses vara Yorkshireterrierns anfader. Nästan alla nu levande hundar av rasen delar hans blod.

Ben var en blanding av black-and-tan terrier och Paisley Terrier. Han vann flera hundutställningar under rasnamnet "Broken Haired Scotch Terrier", en ras som 1875 fick det slutgiltiga namnet Yorkshireterrier.

Trots att han själv var relativt storväxt, föddes bara små yorkies ur hans kullar. Det var Huddersfield Ben's valpar som lade grunden till den första rasstandarden.

Den nya rasen förblev populär som sällskapshund fram till 1920-talet. Därefter blev småhundar allt ovanligare bland hushållen. Under Andra Världskriget var Yorkshireterriern så gott som utdöd i USA.

Krigshjälten Smoky höjer rasen till skyarna

Vändningen kom oväntat med den lilla yorkien Smoky. Tack vare hennes bravur återupptäcktes den söta dvärghundrasen och populariteten ökade explosionsartat.

Smoky var en mycket liten Yorkshireterrier på omkring 18 cm mankhöjd och en vikt på under 2 kg. Hon hittades av en amerikansk soldat i ett övergivet skyttevärn på Nya Guinea 1944. Vem som var hennes ursprungliga ägare är det ingen som vet, men hon förstod varken engelska eller japanska.

Hon såldes kort därefter till korpralen William "Bill" Wynne, som skrivit boken Yorkie Doodle Dandy: Or, the Other Woman Was a Real Dog om sitt liv med Smoky.

Under sin tid som inofficiell militärhund utförde Smoky en mängd hjältedåd. Bland annat ska hon ha räddat Wynnes liv när hon guidade honom till säkerhet under pågående beskjutning.

Dessutom hjälpte hon till med att föra en telegrafkabel genom ett 21 meter långt och 20 cm brett rör. Det var alldeles för trångt för att soldaterna själva skulle kunna utföra sysslan, men Smoky antog utmaningen och klarade den utan problem.

Under sin tid som militärhund överlevde Smoky hela 150 bombningar och fick även en egen fallskärm. För sitt mod och sina bedrifter fick hon en symbolisk befordran som korpral och belönades med åtta "battle stars", dekorationer för deltagande i strid.

Efter krigets slut användes Smoky som världens första terapihund. Hon tog emot skadade soldater på ett fältsjukhus i Nya Guinea och uppmuntrade dem medan de fick vård.

Smoky syntes mycket i media och många människor fick återigen upp ögonen för den söta dvärghunden. Antalet yorkies ökade explosionsartat och idag är det en av de vanligaste raserna i USA och Storbritannien.

År 2021 fanns det 8.661 Yorkshireterrier registrerade i Sverige. Det gör hundrasen till den tredje vanligaste terriern i landet - efter Jack Russell Terrer och Amstaff.

Personlighet och temperament

Yorkshireterrier är en glad liten ras med stor personlighet och nästan överdrivet självförtroende.

Den lilla hunden älskar uppmärksamhet och lämnar inte sin ägare frivilligt. Yorkien får lätt separationsångest och det rekommenderas att man har minst två hundar så att den alltid har sällskap.

Av denna anledning är rasen perfekt för äldre som behöver en liten sällskapshund som inte ställer några stora krav på sin ägare.

Vad gäller motion kräver Yorkshireterrier mer än man kan tro. Den är pigg, alert och alltid beredd på nya äventyr. Den lilla hunden behöver omkring en timmes motion om dagen. Därutöver vill hundrasen gärna aktiveras inomhus i form av lek eller träning.

Yorkien kan utan problem bo i lägenhet. Precis som de flesta terrierhundar har den en benägenhet att skälla, men beteendet kan tränas bort.

Högljuddheten är inte bara av ondo - trots sin ringa storlek är Yorkshireterrier en duktig vakthund.

Rasen är inte särskilt barnvänlig av den enkla anledningen att den lätt blir skadad när barn leker. Äldre barn som förstår att de måste vara försiktiga runt yorkien är däremot inga problem. Yorkien är dessutom känslig för ljud och rörelse.

Gillar du hundar som kan alla möjliga tricks? Då är Yorkshireterrier precis rätt hundras för dig!

Den silkesmjuka dvärghunden är mycket lättlärd. Dels har den hög intelligens, dels är den mycket arbetsvillig och mån om att imponera sin familj.

Yorkiens utseende

Yorkshireterrier är en liten sällskapshund som ofta klassificeras som dvärghund. Den ideala mankhöjden ligger på omkring 20 cm och vikten ska helst inte överstiga 3.2 kg.

Det finns två varianter av yorkien: den lilla näpna dvärghunden och en något större variant som inte möter den strikta rasstandarden för storlek. Ofta föds det blandade storlekar i valpkullarna, så det går inte att med säkerhet förutse vilken slags valpar som kommer att födas.

Den enda godkända färgen är tan och stålblå. Merparten av färgen ska vara tan- eller guldfärgad och ryggen ska täckas av en sadel som är blågrå eller svart i färgen.

Fler färger och färgvariationer förekommer dock:

  • Golden
  • Gold dust (en ljust, nästan vit gyllene päls)
  • Particolor (stålblå, tan och vit)
  • Choklad
  • Svart
  • Röd

Det finns en vitfläckig variant av Yorkshireterrier som kallas för Biewer Terrier och som numera räknas som egen hundras.

Pälsen är naturligt lång och silkesmjuk. De officiella riktlinjerna är att kamma den i en mittbena över ryggen och låta pälslängderna hänga löst över kroppen.

Eftersom pälsvården är tidskrävande är det vanligt att hålla sin yorkie kortklippt. Det är inte godkänt på utställningar men är ett bekvämt alternativ för sällskapshunden.

En långhårig hund bör få pälsen borstad åtminstone varannan dag och dessutom badas 1-2 gånger i månaden.

Trots sin långa päls fäller Yorkshireterrier ytterst lite päls. Den saknar underull och det är egentligen bara vid borstning och bad som den fäller.

Yorkien påstås vara en allergivänlig hund. Många allergiker tål nämligen de mycket små mängder allergener rasen släpper ifrån sig. Med det sagt så är det ingen garanti, utan du som allergiker bör prova dig fram.

Hälsa och sjukdom

Yorkshireterrier är en ganska frisk hundras som lever länge - inte sällan upp till 15-20 år.

Precis som de flesta dvärghundar får yorkien ibland problem med tänderna. Mjölktänderna lossnar inte alltid som de ska utan kan bli kvar i munnen efter att de permanenta tänderna kommit fram. Detta behöver åtgärdas kirurgiskt för att förhindra tandsten och tandköttsinflammation.

Patellaluxation - en instabil knäled - är vanligt hos rasen och ofta genetiskt betingat. Men knäleden kan skadas även vid fall och andra olyckshändelser.

Dvärghundar, inklusive småväxta Yorkshireterrier, drabbas ofta av trakealkollaps. Det innebär att luftstrupen delvis kollapsar, vilket leder till hosta och andningssvårigheter.

Trakealkollaps kan i de flesta fall behandlas medicinskt med t ex. kortison men kan ibland behöva opereras. Då sätter veterinären in en stent som håller luftröret utvidgat så att yorkien kan andas normalt igen.

Passande aktiviteter för Yorkshireterrier

Yorkien är framförallt en sällskapshund som nöjer sig med dagliga promenader och lite lek. Men rasens intelligens och arbetsvilja gör att den också gör bra ifrån sig i de flesta hundsporter och aktiviteter.

Agility är en populär hundsport bland yorkieägare. Det är ett bra sätt för hunden att bli av med överskottsenergi och få använda sin hjärna. Om du vill veta mer om hur agility går till kan du läsa Hundkompassens artikel om agility.

Andra populära aktiviteter är olika former av spår och nosework.

Även lydnad går hem hos många yorkies eftersom de älskar uppmärksamhet och att imponera på sin ägare.

På rasklubbens webbsida kan du se vilka Yorkshireterrier som gjort bäst ifrån sig inom diverse sporter.