Våra senaste artiklar:

Lista över uppfödare Skaffa hund

Biewer Terrier

Fläckig skönhet som älskar barn

Ett porträtt av en långhårig Biewerterrier

Biewern liknar i mångt och mycket Yorkshireterrier men klassificeras numera som egen hundras

Bild av Okänd

Mankhöjd: 18-28 cm för både hanar och tikar

Vikt: 1.8-3.6 kg för både hanar och tikar

Livslängd: 13-16 år

Aktivitetsnivå: Medel

Pälsvård: Väldigt mycket

Sjukdomar: Matsmältningsbesvär

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Ja

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Ja

Övrigt: Biewer Terrier är inte erkänd som hundras i sitt hemland Tyskland - men däremot i de nordiska länderna

Biewerns historia

Biewer Terrier är en relativt ny hundras som erkändes av Svenska Kennelklubben 2018.

Rasen är döpt efter upphovsmännen - paret Gertrude och Werner Biewer. De sysslade med uppfödning av Yorkshireterriers och blev begeistrade när en vitfläckig tik föddes i en av deras kullar.

Tiken döptes till Schneeflocken von Friedheck och hon användes senare själv i avel.

Med tiden föddes fler vitfläckiga Yorkshireterriervalpar och när paret Biewer inte fick delta i utställningsringen med sina okonventionella yorkies, beslöt de sig för att skapa en ny ras - Biewer Terrier.

Den sockersöta hunden är ännu inte erkänd som en egen ras i hemlandet Tyskland, utan klassificeras istället som en felfärgad Yorkshireterrier.

Däremot har Biewern fått rasstatus i alla nordiska länder, liksom i den amerikanska kennelklubben AKC.

Biewern är en av världens ovanligaste hundraser - år 2021 fanns endast 188 Biewer Terrier registrerade hos Jordbruksverket.

Personlighet och temperament

Jämfört med sin kusin yorkien är Biewer Terrier lite muntrare och mindre seriös i temperamentet.

Hundrasen stannar länge i valpstadiet och beter sig valpigt ända upp i ålderdomen. Den är också känd för att bära omkring på bollar och mjukdjur.

Biewern älskar skoj och stim och leker gärna med familjens småbarn.

För hundens skull bör du hålla uppsikt när barnen leker med den - eftersom hundrasen är småväxt riskerar den att skadas vid hårdhänt lek.

Det är en utmärkt hundras för lägenhetsboende och är känd som en av de tystare terrierraserna.

Rasen behöver bara små mängder motion eftersom den gör av med överskottsenergi genom bus och lek inne. Men Biewern tackar aldrig nej till äventyr och blir en utmärkt promenadkompis i ur och skur.

Den vitfläckiga terriern är oerhört lättlärd och vill gärna vara till lags. Med sina cirkuskonster imponerar den på släkt och vänner, och de söta nallebjörnsögonen gör det svårt att motstå hunden.

Biewerns utseende

Biewern har en mindre strikt rasstandard än sin kusin yorkien.

Mankhöjden ligger på allt från 18 till 28 cm. De allra minsta Biewer Terrierna väger under 2 kg medan de största är dubbelt så tunga.

Pälsfärgen är en kombination av svart, tan och vitt. Ibland kan delar av pälsen vara brun.

Precis som hos Yorkshireterrier är den naturliga pälsen lång och silkesmjuk. Om du har tänkt låta din Biewer bära sin päls i klassiskt yorkiemanér får du lägga ner mycket tid på pälsvård.

Långhåriga individer bör borstas igenom varannan dag för att motverka tovor. De måste dessutom badas med jämna mellanrum.

Därför är det populärt att hålla pälsen kort - en kortklippt Biewer kräver minimalt med pälsvård. En genomborstning då och då räcker gott och väl.

Har du förälskat dig i Biewer Terrier men är allergisk mot hundar? Då är det nog skönt att få veta att hundrasen klassas som hypoallergen. Varken kortklippta eller långhåriga Biewers fäller päls och de tolereras väl av många hundallergiker.

Biro Terrier

Det finns ännu en variant av Yorkshireterrier. Den kallas för Biro Terrier och är inte erkänd av någon kennelklubb i dagsläget.

Även Biro Terrier är tysk och är baserad på Biewer Terrier. I början av 2000-talet föddes två unika valpar - bruna och vita Biewers.

Valparna föddes hos två olika uppfödare - Birgit Rosner och Roberto Krah - och när de beslöt sig för att avla fram fler brunvita individer kombinerade de sina namn för att döpa rasen.

Biro är fortsatt en ovanlig hundras men ökar stadigt i antal.

Den enda skillnaden mellan Biewer och Biro Terrier är färgen - en Biro får endast vara brun och vit och måste ha en leverfärgad nos.

Hälsa och sjukdom

Eftersom Biewern är en ny hundras vet man inte om den bär på några rassjukdomar. Troligtvis drabbas den av samma besvär som Yorkshireterrier.

Precis som andra dvärghundar kan Biewer Terrier få problem med tänderna, t ex. är det inte alltid mjölktänderna lossnar som de ska. Det är därför extra noga med tandhygien och valpar bör få sina tänder undersökta av veterinär med jämna mellanrum.

Rasen har också känslig mage och det är vanligt med kräkningar och diarré. Det är oftast ofarligt men du bör givetvis rådfråga veterinär om det pågår i flera dagar eller hunden verkar allmänpåverkad.

I övrig är Biewern en mycket frisk hundras som generellt lever i 15-16 år.

Passande aktiviteter för Biewer Terrier

Biewer Terrier är framförallt en energisk sällskapshund som nöjer sig med ett par korta promenader om dagen.

Om du ändå är sugen på en hundsport kan agility vara ett bra val. Sporten är nämligen populär hos ägare av den närbesläktade yorkien.