Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Jack Russell Terrier

Intelligent, alert och viljestark

Jack Russell Terrier i eftermiddagssolen

Jack Russell Terrier är en intelligent och energisk ras

Bild av James Frid

Mankhöjd: 25-30 cm för hanar och tikar

Vikt: 5-6 kg för hanar och tikar

Livslängd: 13-16 år

Aktivitetsnivå: Hög

Pälsvård: Väldigt lite till lite beroende på pälstyp

Sjukdomar: Inga rassjukdomar

Trivs i lägenhet: Nej

Barnvänlig: Nej

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Nej

Övrigt: Har stark jaktinstinkt och kräver en fast hand

Jack Russell Terrierns historia

Jack Russell Terriern har fått sitt namn efter pastorn John “Jack” Russell, som hade stort intresse av rävjakt.

Under 1819 letade han febrilt efter den perfekta terriern som skulle passa alla hans önskemål om en grythund.

Pastorn fick tag i en liten och mestadels vit terrier som hette Trump, och vars karaktärsdrag och kroppsform fick honom att börja avla fram terrierhundar som var idealiska för rävjakt och som hade en mindre och kraftigare kroppsbyggnad än dåtidens “fox terrier” (på den tiden gällde termen alla rävjagande terrierhundar).

Syftet med aveln var att få fram en mindre terrier som enkelt kunde ta sig in i rävgryt, och som hade envisheten och modet att hålla kvar räven tills jägaren anlände.

Anledningen till att Jack Russell Terriern blev mestadels vit är att den på så vis blir lätt att urskilja från bytesdjuren.

Rasen uppstod genom korsningar mellan diverse engelska terriers. Troligtvis var både den nu utdöda Vita terriern och Bullterriern inblandade i rasens utveckling - den sistnämnda för att göra Jack Russell Terriern mer muskulös och anpassad även till grävlingsjakt.

I slutet av 1800-talet var rasen mycket populär som grythund och rasen skulle finjusteras.

Det fanns dock två motsatta läger vad gällde det fortsatta avelsarbetet - det ena ville behålla John Russells ursprungliga idé om en liten och stark terrier, medan det andra istället siktade på en mer långbent och muskulös variant inspirerad av den snarlika Foxterriern.

Den långbenta varianten - Parson Russell Terrier - erkändes inte som en egen ras av FCI förrän 2001. Innan dess ansågs den vara en variant av Jack Russell Terrier.

Rasen har en högre mankhöjd - upp till 38 cm - och får väga upp till 8 kg. Dessutom har den något smalare nos.

Personlighet och temperament

En Jack Russell Terrier är självständig och envis - något som underlättar jobbet som grythund. Den är dessutom outtröttlig och tålmodig samt behöver få dagligt utlopp för sin enorma energi.

Tack vare rasens intelligens och förmåga att lätt lära sig tricks och kommandon har Jack Russell Terriern varit populär som cirkushund och även florerat i filmer och på TV.

Några kända Jack Russell Terriers är:

  • Bothy - han tillhörde den upptäcktsresande Ranulph Fiennes och är den enda hund som varit på både Syd- och Nordpolen
  • Moose och Enzo - far och son som spelade hunden Eddie i TV-serien Frasier
  • George - en Jack Russell Terrier från Nya Zeeland som offrade sitt liv för att rädda fem barn från två anfallande Pitbulls; han belönades postumt med en PDSA-guldmedalj för sitt mod
  • Soccer - spelade huvudrollen som den talande hunden i TV-serien Wishbone

Trots att Jack Russell Terriern idag mestadels är en renodlad sällskapshund har den kvar ett oönskat arv - rasen är högljudd. Hunden skäller högt och gärna för att indikera att någon går utanför dörren, för att skrämma bort eventuella inkräktare, eller bara påpeka någonting för sin ägare.

Rasen är förvisso familjeorienterad och trivs i flock, men den är ofta olämplig för småbarnsfamiljen.

Anledningen är att hunden nafsar tillbaka om barnen är hårdhänta, och kan då oavsiktligen skada dem. En Jack Russell Terrier tolererar inte respektlöshet eller att t ex. bli dragen i öronen. Äldre barn som förstår hundens behov är däremot inga problem.

Hundens envishet i kombination med dess höga energi och tendens till att bli ettrig gör att den inte rekommenderas som förstahund.

Jack Russell Terrierns utseende

Terriern ska vara kortbent och robust, och något längre än vad den är hög. Ögonen är vakna och mörkbruna. Öronen är tjocka och triangulära och ska vara framåtvikta när hunden är på alerten.

Pälsen kommer i tre varianter: släthårig, strävhårig och raggig:

  • Släthårig päls ska ligga tätt mot kroppen och är något mjukare än de andra varianterna. Den kräver ingen pälsvård förutom eventuellt lätt borstning när hunden fäller.
  • Strävhårig päls består av två lager: en mjukare underpäls och en sträv överpäls som emellanåt behöver trimmas. Den är längre än den släthåriga pälsen.
  • Raggig päls består även den av två lager, men båda lagren är sträva och består av längre hår jämfört med de andra varianterna. Även raggig päls bör trimmas med jämna mellanrum.

Minst 51% av Jack Russell Terrierns päls ska vara vit enligt rasstandarden. I övrigt får den ha svarta eller bruna fläckar - antingen enfärgade eller i kombination.

Många individer uppvisar också så kallad ticking vilket innebär färgade prickar av varierande storlek och antal. Prickarna sitter på huden och inte i pälsen och syns tydligast där hunden har lite eller ingen päls - t ex. på magen.

Hälsa och sjukdom

Rasen är mycket frisk och är inte drabbad av några specifika rassjukdomar. Den är också relativt långlivad jämfört med hundar av liknande storlek.

Individer med mycket vitt i pälsen riskerar att födas döva och hörseln bör därför testas i tidig ålder. Döva hundar avlas inte på.

Knäskålsluxation förekommer ibland och innebär lösa och instabila knäleder. Tillståndet är ofta medfött och kan leda till artros och i värsta fall lamhet med årens gång.

Diverse ögonbesvär förekommer ibland. Vanligast av dessa är linsluxation där linsen förskjuts från sitt vanliga läge. Det huvudsakliga symtomet är dålig syn och i vissa fall förekommer dubbelseende.

Passande aktiviteter för Jack Russell Terrier

Genom att utnyttja rasens arv som grythund och de karaktärsdrag det medför kan den lära sig mängder av kommandon och tricks.

Rasen blir ofta mycket duktig på agility och andra hinderbanor som t ex. flyball. Dessa aktiviteter låter hunden få utlopp för både sin höga energi och dess intelligens och vilja att lära sig.

Även frisbee och jogging uppskattas av rasen som ju har högre aktivitetsbehov än vad den oansenliga storleken vittnar om. En Jack Russell Terrier springer gärna bredvid cykeln eller går på långa promenader i rask takt.

Med sitt förflutna som jakthund tycker den också om att spåra, oavsett om det är i form av blodspår eller helt enkelt fritt nosande under promenaden. Man kan också gömma hundgodis runt om i hemmet och låta sin Jack Russell Terrier nosa reda på godbitarna.