Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Berner Sennenhund

Människoälskande pälstuss som gärna tassar med på skogsturen

En Berner Sennenhund springer på en skogsstig med sin ägare i bakgrunden

Berner Sennen har explosionsartad energi men tar sig gladeligen en tupplur på soffan efter en dag av äventyr

Bild av Dustan Sept

Mankhöjd: 64-70 cm för hanar, 58-66 cm för tikar

Vikt: 35-55 kg för hanar, 35-45 kg för tikar

Livslängd: 6-9 år

Aktivitetsnivå: Medel

Pälsvård: Medel

Sjukdomar: Cancer, artros

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Ja

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Ja

Övrigt: Berner Sennen är den enda av de schweiziska sennenhundarna som är långhårig

Berner Sennen historia

Berner Sennen är en av de hundraser vars historia vi vet minst om.

Troligtvis härstammar den från de romerska mastiffer som fanns över hela Europa under Romarrikets stormaktstid. Dessa användes som allroundhundar och kunde bl a. dra vagnar eller användas i krig.

Isolerad från andra hundraser

I en studie där Berner Sennenhundens genom utforskades upptäcktes dock att hundrasen inte var särskilt närbesläktad med någon europeisk hundras.

Samma studie visar också på att bergshunden har mycket lägre genetisk variation än genomsnittshunden.

Dessutom innehåller genomet mer "urhunds-DNA" än vanligt. Det tyder på att rasen länge levt avskild från andra typer av hundar, vilket skulle förklara bristen på nära släktingar bland våra moderna hundraser.

Enligt sennenkännaren Albert Heim härstammar rasen troligtvis från asiatiska doggar och tros dela ursprung med den Tibetanska Mastiffen.

Det är osäkert, men inte otroligt, att Berner Sennen också delar ursprung med den snarlika Sankt Bernhardshunden som också är en schweizisk bergshund av molossertyp.

Men de flesta teorier angående rasens ursprung är ren spekulation och rasens historia förblir något av ett mysterium.

"Osthunden" blir världskänd

Berner Sennenhundens ursprungliga användning var i varje fall som gårdshund.

Den hjälpte till med en mängd olika sysslor på bondgårdarna i Bern-kantonen (som gett rasen dess namn). Bl a. blev den mycket duktig på att dra tunga lass och vakta boskapen mot vargar och andra rovdjur.

Rasen kallades för "osthund" just eftersom den hjälpte till med ostleveranserna i området.

I början av 1900-talet började hunduppfödare intressera sig av hundutställningar och hundrasernas utseende mer än deras användningsområde.

Man började då ställa ut Berner Sennenhundar och de blev snabbt populära utanför Schweiz, primärt i andra tysktalande länder. Än idag är rasen en av de populäraste i Tyskland.

Den första rasstandarden skrevs 1912 och först då började man avla på de karaktärsdrag vi värderar i rasen idag.

Rasen kom till Sverige under 1950-talet och den första kullen föddes i Skåne 1955.

Personlighet och temperament

Berner Sennen är känd som en av de mysigaste och mest kärvänliga familjehundar som finns.

Den är orädd och självsäker vid möten med främlingar. Rasen älskar såväl människor som djur och kommer bra överens med hundkompisar och andra husdjur.

Den sitter gärna barnvakt och leker med både små och stora barn. Bergshunden är tålmodig nog att låta barn dra i den eller rida på ryggen (även om det sistnämnda bör undvikas för hundens skull).

Berner Sennenhunden har mycket energi och kräver utevistelse. Helst hänger hunden med på långa vandringsturer men den blir också en trevlig följeslagare på joggingturen eller i skidspåret.

Den tycker också om att ta det lugnt och mysa med sin familj.

Det är vanligt att en Berner Sennen väljer ut en i familjen och följer efter denne mer eller mindre oavbrutet.

Den är ingen kardborrehund som alltid ska sitta i knä men får lätt separationsångest och bör inte lämnas ensam hemma mer än några timmar om dagen.

Hundrasen är relativt lättlärd men också känslig för sin ägares humör. En Berner Sennen som blivit skälld på en gång glömmer det aldrig och kan envist vägra att lyssna på den person som höjde rösten.

Mjuka metoder är alltså nyckeln till att lyckas med att träna din schweiziska bergshund.

Berner Sennenhunden har en del vaktinstinkt men skäller inte i onödan. Tystlåtenheten och rasens inneboende lugn gör att den utan problem kan bo i lägenhet eller radhus.

Med tanke på hundrasens hälsoproblem (se sektionen Hälsa och sjukdom) bör det dock finnas en hiss om du inte bor på bottenplan.

Berner Sennens utseende

Berner Sennen är en storväxt hundras på 60-70 cm. Den är lätt rektangulär och tydligt muskulös.

Pälsen är vågig och karakteristiskt trefärgad. Berner Sennenhunden ska vara svart med vita fläckar och roströda ögonbryn, kinder och "strumpor". Ögonen ska vara mörkbruna men ibland förekommer blå ögon hos rasen.

Önskvärt är ett vitt "schweizerkors" på bröstet och en hästskoformad nosfläck.

Den tjocka pälsen gör att hundrasen tål kyla bra, men den kan ha svårt för varmt väder. Ta det lugnt med motionen heta sommardagar!

För att undvika tovor bör pälsen borstas igenom 1-2 gånger i veckan. Vid pälsbyte vår och höst kan den behöva borstas dagligen under ett par veckor.

Berner Sennen fäller stora mängder päls och är absolut ingen allergivänlig hundras.

Röda Berner Sennenhundar - finns de?

Det är mycket ovanligt med röda Berner Sennen, men de förekommer faktiskt.

För att få röd och vit päls måste både föräldrarna bära på ett ovanligt recessivt anlag för röd pälsfärg. Detta trollar då bort det svarta i pälsen och ersätter det med rostrött.

Röd päls är diskvalificerande och ska inte avlas på. Men det unika utseendet gör pälsfärgen attraktiv utanför utställningsringen.

Om du vill ha en röd Berner Sennen behöver du vara tålmodig. En röd valp är ganska bokstavligen en på miljonen!

Hälsa och sjukdom

Berner Sennen är tyvärr en sjukdomsdrabbad hundras. Medellivslängden ligger på endast 6-9 år vlket är lågt jämfört med andra hundar i samma storlek.

Den vanligaste dödsorsaken är cancer, som drabbar ungefär varannan Berner Sennenhund.

Höftledsdysplasi förekommer hyfsat ofta. Det kan i viss mån bli avhjälpt genom att inte överbelasta din hund, speciellt medan den fortfarande växer.

Andra skelett- och ledsjukdomar som artros är vanligt förekommande. Knappt var tredje Berner Sennen drabbas av besvär i rörelseaparaten. Många drabbas också i ung ålder - ofta så tidigt som i fyraårsåldern.

Passande aktiviteter för Berner Sennenhund

Hundrasens förflutna gör att Berner Sennen är en riktigt bra kandidat för dragträning. Den schweiziska bergshunden älskar att dra vagnar, slädar, däck… bara fantasin sätter gränserna!

Även lydnad av alla slag går hem hos många individer.

En hel del Berner Sennenhundar är också mycket duktiga på spår och sök. Men undvik belastande hundsporter som agility och flyball.

Vanliga frågor om Berner Sennen

Hur mycket kostar en Berner Sennenvalp?
Genomsnittspriset för en renrasig Berner Sennen-valp är ungefär 25-30.000 om du köper valpen från en ansvarsfull uppfödare.

Finns det korthåriga Berner Sennenhundar?
Nej, Berner Sennen är alltid långhårig. Men det finns en snarlik, korthårig hundras som heter Grosser Schweizer Sennenhund.

Hur många Berner Sennenhundar finns det?
Det finns Berner Sennen registrerade i Sverige.

Vad är en Sankt Berner?
En Sankt Berner är en blandning mellan Berner Sennen och Sankt Bernhardshund. Det är en av de vanligaste blandraserna med Berner Sennen.