Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Tibetansk Mastiff / Do-Khyi

Yvig vakthund med urhundsinstinkt

En svart och vit samt en cremefärgad Tibetansk Mastiff blickar ut över ett fält

Tibetansk Mastiff kommer i regnbågens alla färger - här en orange tik tillsammans med en svart och vit hane

Bild av Patricia Ober

Mankhöjd: 66-76 cm för hanar, 61-66 cm för tikar

Vikt: 41-68 kg för hanar, 34-54 kg för tikar

Livslängd: 12-15 år

Aktivitetsnivå: Låg

Pälsvård: Lite

Sjukdomar: Hypotyreos

Trivs i lägenhet: Nej

Barnvänlig: Ja

Lätt att träna: Nej

Nybörjarhund: Nej

Övrigt: Tikarna löper endast en gång om året och valparna föds nästan uteslutande under december och januari

Tibetansk Mastiff historia

Den Tibetanska Mastiffen har funnits i ca. 5.000 år och är därmed en av världens äldsta hundraser.

Rasens användningsområde var framförallt som vakt- och herdehund i de tibetanska bergen. För att skydda hjordarna gällde det att hunden var orädd, stark och envis - såväl snöleoparder som vargar och björnar ville gärna ta sig ett får som munsbit.

Hundrasen är känd som Do-Khyi i hemlandet och bland många utländska kennelklubbar. Do-Khyi betyder bandhund - ett namn för vakthundar som hålls kopplade vid en hundkoja.

Från början fanns det två varianter av mastiffen: en kraftigare hund som vaktade gårdar och tempel, samt en smidigare variant som lätt kunde navigera den svåra terrängen och jaga bort rovdjur från jak- och fårhjordarna.

Den Tibetanska Mastiffen klarar av att vistas på syrefattiga, höga höjder tack vare att den tillverkar mer hemoglobin än genomsnittshunden. Detta är ett arv från den tibetanska vargen som oavsiktligt korsades med den stora hunden.

Trots sitt namn är Tibetansk Mastiff inte en mastiff i ordets egentliga mening. Istället är den närbesläktad med europeiska bergshundar som t ex. Leonberger och Berner Sennen.

När europeiska upptäcktsresande först kom i kontakt med den tibetanska jättehunden var det kutym att kalla alla stora hundraser för mastiffer. Namnet fastnade sedan och används än idag.

Tibetansk Mastiff blev känd i Europa efter att den brittiska kungen Georg V importerade ett par under sent 1800-tal.

De första exemplaren kom till Sverige 1978 och idag finns endast 179 individer registrerade i landet.

Tibetansk Mastiff är alltså en av Sveriges ovanligaste hundraser.

Personlighet och temperament

Liksom de flesta urhundar är Tibetansk Mastiff en självständig, envis och avvaktande hundras.

Det är ett måste att låta hunden gå i en valpskola för att lära sig acceptera och socialisera med andra hundar. Generell lydnadsträning är också viktigt för mastiffen eftersom den gärna gör saker och ting efter sitt eget huvud.

Var dock beredd på att rasen är svårtränad pga. sin envishet och självständighet.

Tibetansk Mastiff är inte en aggressiv hundras. Den startar sällan bråk med andra hundar men kan vara nådlös när den försvarar sig själv mot aggression. Du som ägare måste därför ha koll på hur andra hundar i er närhet beter sig och se till att avlägsna dig och din hund från osäkra situationer.

Do-Khyi behöver på i ett hus eller på landet där den kan ha sitt eget revir.

Eftersom mastiffen till syvende och sist är en utpräglad vakthund är den benägen att skälla, framförallt nattetid. Det gäller speciellt om den bor i hundgård. Inomhus är den generellt lugnare och gör inte mycket ljud ifrån sig.

En väluppfostrad Tibetansk Mastiff vars ägare förstår sig på rasens specifika behov blir en fantastisk familjehund för både singelhushåll och barnfamiljer.

Hunden kräver bara små mängder motion och sover ofta dagtid för att sedan patrullera sitt "revir" på natten.

Do-Khyi utvecklas långsamt och blir inte vuxen förrän vid 3-4 års ålder. Det innebär att skelettet tar lång tid på sig att färdigutvecklas och skaderisken är hög under den här tiden Tänk på att inte överbelasta din Tibetanska Mastiff, speciellt när den fortfarande är unghund!

Tibetansk Mastiff utseende

Tibetansk Mastiff är en kraftig och muskulös hund med aristokratiskt utseende. Rasen är minst 61 cm i mankhöjd och väger oftast 50-60 kg.

Den tjocka pälsen bildar en lejonliknande krage runt halsen och en tjock plym på svansen.

Trots rasens fluffighet fäller den bara genomsnittliga mängder päls. En eller två gånger om året byts all päls ut på en gång och då gäller det att borsta igenom hunden utomhus. Om du inte tänkt använda underullen till att sticka tröjor med, förstås!

Liksom Samojed har Tibetansk Mastiff en smutsavvisande päls. Den har även en förmåga att dra åt sig dofter från omgivningen istället för att lukta hund. Bli inte förvånad om din tibetanska vän luktar kanelbulle efter julbaket…

I princip alla färger förekommer. Här kommer en lista på de vanligaste pälsfärgerna hos Tibetansk Mastiff:

  • Svart och tan
  • Svart
  • Röd
  • Brun

I princip alla färgerna kan komma med vita fläckar i olika storlekar.

Den ovanligaste färgen hos Tibetansk Mastiff är vit. Vita mastiffer är mycket ovanliga och dyrbara. Om du vill ha en vit Tibetansk Mastiff gäller det att ha pengar på sparkontot!

Hälsa och sjukdom

Tibetansk Mastiff är generellt en frisk hundras.

Mastiffen har ofta lägre nivåer av sköldkörtelhormoner än andra hundraser. Det innebär inte nödvändigtvis att det är några problem med ämnesomsättningen. Många Tibetanska Mastiffer är symptomfria och lever bra liv trots att de enligt blodtest har för lite sköldkörtelhormon.

Liksom hos andra stora hundar förekommer såväl höftleds- som armbågsdysplasi.

Ibland är dysplasin medfödd. Men den uppstår ofta efter över- eller felbelastning av hundens leder och kan därför i viss mån undvikas.

Ovanligare sjukdomar är demodex, epilepsi och ögonsjukdomen PRA.

Passande aktiviteter för Tibetansk Mastiff

Mastiffen trivs allra bäst som vaktande gårdshund och behöver inga särskilda aktiviteter förutom sin dagliga motion.

Om du är intresserad av hundutställningar kan du med fördel visa upp din mastiff. Eftersom hundrasen är så ovanlig behövs fler ambassadörer i Sverige!

Vanliga frågor om Tibetansk Mastiff

Hur mycket kostar en Tibetansk Mastiff?
Priset på en renrasig Tibetansk Mastiff-valp är ungefär 15.000-25.000 kronor om du köper den från en kennel. Blandraser och äldre hundar är ofta lite billigare.

Är det sant att en Tibetansk Mastiff var världens dyraste hund?
Ja, det stämmer! En guldfärgad Tibetansk Mastiff såldes för 12 miljoner kronor på en husdjursmässa i Kina.

Hur många Tibetanska Mastiffer finns det i Sverige?
Det finns i dagsläget Tibetanska Mastiffer i landet.

Vad är ett snölejon?
Vita Tibetanska Mastiffer kallas för snölejon. Namnet kommer dels från hundens rent vita päls, dels från dess yviga lejonman och inte minst från de snöiga bergshöjderna de har sitt ursprung från.

Är Tibetansk Mastiff en farlig hundras?
Nej, rasen är inte farlig. Den är avvaktande och kan se lite skräckinjagande ut med sitt björnliknande utseende men är i grunden en snäll och lugn familjehund.