Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Flatcoated Retriever

En apporterande fågelhund med mild personlighet

En svart Flatcoated retriever i hällregn

Rasen älskar vatten och är inte rädd för lite regn

Bild av Kristin Skjerven

Mankhöjd: 58-61 cm för hanar och 56-59 cm för tikar

Vikt: 27-36 kg för hanar och 25-32 kg för tikar

Livslängd: 8-14 år

Aktivitetsnivå: Hög

Pälsvård: Medel

Sjukdomar: Cancer

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Ja

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Nej

Övrigt: Svart päls är vanligast men ibland föds gula valpar

Flatcoated Retrieverns historia

Flatcoated Retriever är en brittisk ras som uppstod i Storbritannien på 1800-talet.

På den här tiden ökade intresset för fågeljakt, framförallt sk. klappjakt på fasan. Det fanns redan en mängd fågelhundar tillgängliga, i form av t ex. Irländsk Setter och Engelsk Springer Spaniel.

Men dessa saknade den "mjuka mun" som dagens retrieverraser har och ansågs därför olämpliga för apportering av fällt vilt.

För att få fram rätt karaktärsdrag användes en mängd hundraser i aveln av den nya Flatcoated Retrievern.

Framförallt rörde det sig om olika slags stående fågelhundar, terriers, settar, vallhundar och även Blodhund.

St. John's Water Dog påstås också ha använts i den tidiga aveln, vilket skulle förklara rasens förkärlek för vatten.

Omkring 1880-talet såg rasen ut ungefär som idag. Men Flatcoated Retriever erkändes inte som egen ras förrän 1923 och brittiska Flatcoated Retriever Society bildades först 24 år senare.

Rasen kom till Sverige på 1960-talet då tiken Black Penny importerades från Storbritannien. Hon blev stammoder till en stor del av den svenska Flatcoated Retrieverstammen. Antalet hundar ökade i sakta mak och 1972 bildades svenska Flatcoated Retrieverklubben - då fanns nästan 2.000 individer registrerade i landet.

År 2020 fanns det 7931 Flatcoated Retriever registrerade i Sverige.

Personlighet och temperament

Flatcoated Retriever är känd för sin mildhet och människokärlek.

Den är snäll mot familjens övriga djur, inklusive katter, men har en hög jaktinstinkt utomhus. Det är viktigt att hålla koll på sin flatte i skog och mark och endast släppa den lös inom inhägnat område eller om du vet att du har pli på hunden.

Hundrasen är mycket lämplig för barnfamiljer som är i behov av en snäll och energisk lekkamrat. Flatten är outtröttlig och klarar av den mest lekfulla småtting.

Jämfört med sin kusin Golden Retriever kräver Flatcoated Retriever ganska mycket motion - omkring två timmar om dagen eller mer. Det gäller alltså att vara i form och orka med att motionera sin hund.

Rasen är mycket lättlärd och intelligent. Eftersom den gärna vill blidka sin ägare klarar den av såväl valpkurser som mer komplicerad lydnad gallant.

Flatten är ganska värdelös som vakthund då den älskar alla människor. En oinbjuden gäst lär mötas av svansvift snarare än morrningar och hotfulla skall.

Den här vänligheten gör Flatcoated Retriever mycket lämplig som servicehund. Den passar lika bra som ledarhund eller psykisk hälsa-hund. Dessutom är rasen populär som narkotikahund och ses ofta patrullera vid flygplatsernas bagageincheckning.

Flattens utseende

Flatcoated Retriever är en medelstor hundras som i mångt och mycket liknar de andra retrieverraserna.

Rasen är omkring 60 cm i mankhöjd och väger ca 30 kg.

Kroppen är rektangulär och ska ge ett starkt, men inte överdrivet muskulöst, intryck. Huvudet är karakteristiskt med en längre nos och vagare stop än t ex. Golden Retriever. Öronen bärs hängande och svansen ska vara medellång och ofta viftandes. Ögonen är oftast nötbruna.

Pälsen är mjuk och rak eller vågig i strukturen. Svansen och bakbenen ska ha längre, fjädrigare päls som ger ett elegant uttryck.

Tre färger förekommer hos Flatcoated Retriever: svart, leverbrun och gul.

Gul pälsfärg är dock inte önskvärt och leder till diskvalificering i utställningsringen.

Pälsen kräver en del borstning och trimning och bör skötas några dagar i veckan. Flatcoated Retriever fäller genomsnittligt med päls och är därför ingen lämplig hund för allergikern.

Hälsa och sjukdom

Flatcoated Retriever är en generellt frisk ras. Höft- och armbågsdysplasi förekommer sällan jämfört med andra medelstora hundar.

Tyvärr är cancer mycket vanligt hos rasen. Ungefär varannan flatte avlider till följd av cancer, vilket syns i rasens stora åldersspann.

Genom att ta din flatte till veterinären för en hälsokoll årligen ökar chanserna att hitta elakartade förändringar i tid.

Passande aktiviteter för Flatcoated Retriever

Eftersom Flatcoated Retriever är en mångsidig ras passar den för nästan alla aktiviteter och hundsporter.

Allra bäst trivs den när den får använda sin nos och intelligens. Spår och sök är därför utmärkta val för rasen.

Den höga energinivån gör också agility till ett spännande alternativ. Många brukshundklubbar har agilityträning för sina medlemmar, så det är lätt att komma igång.

Sist men inte minst återstår också flattens ursprungliga användningsområde - jakt! Flatcoated Retriever är mycket duktig på apport och är därför en bra ras till jakt på hare, fasan och and.