Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Engelsk Springer Spaniel

Smidig jakthund som hela familjen kommer älska

Brun och vit Engelsk Springer Spaniel på ett fält i kvällssolen

Engelsk Springer Spaniel är avlad till att jaga och arbeta

Bild av Alex Matravers

Mankhöjd: 51 cm för både hanar och tikar

Vikt: 20-25 kg för hanar, 18-23 kg för tikar

Livslängd: 12-14 år

Aktivitetsnivå: Medel

Pälsvård: Mycket

Sjukdomar: Inga rassjukdomar

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Ja

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Ja

Övrigt: Engelsk Springer Spaniel finns i två varianter: en utställningshund och en arbetande hund

Engelsk Springer Spaniels historia

Engelsk Springer Spaniel härstammar troligtvis från spanska hundar som under Romarrikets tid fördes vidare till resten av Europa. Ordet “spaniel” tros komma från det latinska ordet för spanjor.

Med tiden kom spanieln till nutidens Storbritannien där den användes som jakthund.

De hundar som föddes i en kull delades upp efter storlek, där den mindre hunden - som med tiden kom att kallas Cocker Spaniel - användes till jakt på mindre fåglar såsom morkullor medan den större - Springer Spaniel - användes till exempelvis kanin- och fasanjakt.

Springer Spaniel skiljde sig från merparten av de andra spanielraserna då den var en så kallad landspaniel som jagade fågel och småvilt i skog och mark. Detta till skillnad från vattenspaniel som apporterade nedskjutna fåglar i vattendrag.

Själva namnet Engelsk Springer Spaniel fick rasen inte förrän 1902 då den erkändes som separat ras av Engelska Kennelklubben.

Rasen används fortfarande ofta som fågelhund även om den också är en mycket omtyckt familjehund för den aktive. Dessutom gör dess känsliga nos att Engelsk Springer Spaniel ofta används som narkotikahund, inom räddningstjänsten och för att nosa reda på t ex. vägglöss.

Den Engelska Springer Spanieln Buster belönades med Dickinmedaljen, djurvärldens motsvarighet till Viktoriakorset, tack vare sitt mod. Buster hittade vapengömmor under Irakkriget och tros ha räddat livet på ett oräkneligt antal civila och militärer.

Personlighet och temperament

Engelsk Springer Spaniel är samarbetsvillig och har lätt för att lära sig vad som gäller - oavsett om det gäller lydnad eller vardagstricks.

Rasen är vänlig och utåtgående och älskar såväl främlingar som barn och andra djur i familjen. Den är dock benägen att jaga katter, men det kan tränas bort med lite tålamod.

Tack vare dess milda temperament utgör Engelsk Springer Spaniel också en fantastisk familjehund. Den följer gärna med på olika upptåg och långa promenader. Men den har heller ingenting emot att ligga och mysa på soffan.

Rasen är känd för att välja ut en individ i familjen som den tyr sig särskilt till. Denne följer den efter i vått och torrt och man brukar lite skämtsamt kalla spanieln för “kardborrehund” av den här anledningen.

Den behöver medelstora mängder motion för att må bra.

Ungefär 2 timmar rekommenderas generellt men det varierar beroende på om ens hund är en så kallad utställningshund, eller om den är avlad till att arbeta. Den sistnämnda behöver nämligen mest motion och gärna också mental stimulering.

Även om Engelsk Springer Spaniel mer och mer används som ren sällskapshund är den fortsatt mycket populär vid framförallt fågeljakt. Därför passar den bra in i jägarfamiljer.

Hunden kan bo i lägenhet så länge den får den motion den behöver. Men den kan bli högljudd och destruktiv om den lämnas ensam för länge.

Engelsk Springer Spaniels utseende

Engelsk Springer Spaniel är medelstor och den största landspanielrasen. Kroppen är kompakt, välproportionerad och kvadratisk. Hängöronen, svansen och benen har en fjäderliknande pälsbeklädnad medan resten av kroppen är täckt av medellång, lätt lockig päls. Ögonen är ovala och hassel- eller mörkbruna.

Två varianter finns av rasen: utställningshund och arbetande hund.

Den arbetande Engelska Springer Spanieln har kortare päls, ett lite vildare utseende samt en något smidigare kroppsform. Dessutom är öronen inte lika hängiga som på utställningshunden.

Pälsen består av underull samt täckhår vilket gör den vattenresistent. Den medellånga pälsen fäller Engelsk Springer Spaniel i genomsnittliga mängder. Pälsen behöver borstas igenom regelbundet och ibland kan öronpälsen behöva trimmas.

Engelsk Springer Spaniel förekommer i flera färger:

  • Svart och vit
  • Brun och vit
  • Svart, vit och tan (trefärgad)

Ibland är vitt den övervägande färgen och de vita delarna av pälsen är ofta täckta med svart sk. “ticking”.

Hälsa och sjukdom

Engelsk Springer Spaniel är generellt en ganska frisk hundras.

På grund av de hängande öronen kan rasen drabbas av öroninfektion. Därför är det viktigt att trimma öronens päls enligt anvisningar från rasklubben eller uppfödaren.

Höftledsdysplasi och ögonsjukdomen progressiv retinal atrofi förekommer i mindre utsträckning. Tänkta avelsdjur undersöks innan de sätts i avel för att på så sätt minska risken för dessa samt ärftliga sjukdomar.

Rasen är benägen till övervikt så det är extra viktigt att ge hunden rätt kost samt tillräckligt med motion.

Passande aktiviteter för Engelsk Springer Spaniel

Dess känsliga nos och vilja att arbeta gör att Engelsk Springer Spaniel är särskilt förtjust i nosework. Det är en aktivitet där hunden får spåra upp olika gömda dofter såväl inom- som utomhus.

Rasen klarar sig också gallant i hundsporter som agility och flyball där den får manövrera hinderbanor med eller utan sin ägare. Många av landets främsta agilityhundar är just av rasen Engelsk Springer Spaniel.

Alla typer av lydnad går också hem. Många individer tycker också om att delta i bruksprov. Då kan den t ex. tävla i spår där den får använda nosen eller i sök där den måste lokalisera en gömd människa.