Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

En ljus och en mörk tollare vilar sig i gräset

Nova Scotia Duck Tolling Retriever är en vacker hundras med mycket energi

Bild av Harold Meerveld

Mankhöjd: 48-51 cm för hanar, 45-48 cm för tikar

Vikt: 20-23 kg för hanar, 17-20 kg för tikar

Livslängd: 10-14 år

Aktivitetsnivå: Mycket hög

Pälsvård: Medel

Sjukdomar: Autoimmuna sjukdomar

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Nej

Lätt att träna: Nej

Nybörjarhund: Nej

Övrigt: Är den minsta retrieverrasen och dessutom den enda som "tollar"

Tollarens historia

Nova Scotia Duck Tolling Retriever - ofta känd som tollare - har sitt ursprung hos Micmac-indianerna på Nova Scotia-halvön i Kanada.

De levde nära havet och behövde en jakthund som kunde apportera fällda fåglar på ett självständigt sätt.

Indianernas retriever var stor och kraftigt byggd, medan de franska nybyggarna i området använde sig av en smidigare hund i samma syfte när de jagade änder i insjöarna. Tollaren tros vara ha kommit från en blandning av dessa två apporterande hundar.

Därutöver har andra retrieverraser - t ex. Labrador Retriever och Golden Retriever, olika slags Spaniels och Setters använt i tollarens tidiga historia.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever kallades ursprungligen för Little River Duck Dog. Hundrasen fick sitt moderna namn 1945 då den erkändes av den kanadensiska kennelklubben.

Namnet kommer av hundens förmåga att "tolla" fåglar. Det är en metod då den attraherar fåglar genom att springa fram och tillbaka och leka vid vattenbrynet.

Tack vare att dess utseende liknar en räv brukar tricket lyckas - sjöfåglarna vill ju inte att räven kommer för nära deras ägg och ungar.

När fåglarna är inom skotthåll kallar föraren tillbaka hunden och gör sig redo att skjuta.

Tollaren är mer populär i Sverige än i sitt hemland

De första tollarna kom till Sverige först 1984 - två danska importer och en import från Kanada.

Trots sin sena uppkomst i landet är Sverige idag det land som skryter med högst antal Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

Den röda hunden blev nämligen så populär att antalet individer ökade explosionsartat. Under 1980- och 90-tal var det inte ovanligt med väntetider på flera år för att få skaffa sig en valp.

Nuförtiden föds ungefär 250 valpar per år och tollaren har förblivit en populär familjehund.

Personlighet och temperament

Nova Scotia Duck Tolling Retriever är en högst intelligent, lättlärd och energisk hund.

Tollaren behöver få utlopp för sin energi på en daglig basis, t ex. i form av långa vandringar eller cykelturer.

Dessutom ställer hundrasen stora krav på mental stimulans för att må bra. Den måste få arbeta på något sätt annars blir hunden lätt destruktiv.

En understimulerad Nova Scotia Duck Tolling Retriever hittar på kreativa hyss - den gömmer föremål, stjäl mat från kylskåpet, osv.

Tollaren trivs bra i lägenhet så länge den får den tillsyn och stimulans den behöver.

Inomhus är den lugn och tyst. Favoritsysslan är att bädda ner sig i en fåtölj eller mysa på soffan. Nova Scotia Duck Tolling Retriever utgör därmed en ganska dålig vakthund.

När tollaren är väldigt glad kan den ge ifrån sig det karakteristiska "tollar-skriket" - ett musikaliskt ylande som det inte går att ta fel på.

Hundrasen är inte särskilt barnvänlig. Den är känslig för ljud och rörelse, och säger kraftfullt till när den har fått nog av närgående barn.

Däremot tycker tollaren om att leka, t ex. spela fotboll eller kasta frisbee. Äldre barn och tonåringar som respekterar hunden och kan läsa av dess känslor brukar fungera helt okej.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever har kraftig jaktinstinkt och jagar gärna smådjur. Den rekommenderas därför inte för personer med t ex. katter eller kaniner i familjen, om du inte är villig att lägga mycket tid på att vänja din tollare vid de andra djuren.

Tollarens utseende

Nova Scotia Duck Tolling Retriever är en medelstor hund på strax under 50 cm. Vikten ligger vanligtvis på omkring 20 kg och tollaren ska se muskulös och smidig ut.

Pälsen kommer i alla nyanser av rött:

  • Rödgul
  • Koppar
  • Mahogany
  • Aprikos

Vita markeringar är vanligt men inget måste. Om de förekommer är det oftast som en bläs, vita tassar och en vit svansspets.

Helröda tollare blandas ofta ihop med små Golden Retrievers.

Nostryffeln är alltid köttfärgad. Ögonen kan vara allt från grönaktigt bärnstensgula till nästan svarta. Valpar föds i princip alltid med blå ögon.

Den mjuka pälsen är rak eller lätt vågig och består av mjuk, vattentät underull och en silkesaktig överpäls.

Pälsen kräver inte särskilt mycket vård. Genomborstning någon gång i veckan samt lättare trimning vid behov räcker långt.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever fäller ganska mycket päls, framförallt vid årstidsskiften. Du kan minska mängden hundhår genom att borsta den oftare och dammsuga regelbundet.

Hälsa och sjukdom

Tollaren är en generellt sett frisk hundras.

De vanligaste problemen är autoimmuna sjukdomar av olika slag. T ex. artros, hjärnhinneinflammation och lupus.

Höftledsdysplasi drabbar endast ca 10% av alla Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Armbågsdysplasi är däremot i det närmaste obefintlig.

Passande aktiviteter för Tollare

Tack vare sin intelligens och behov av fysisk aktivitet passar Nova Scotia Duck Tolling Retriever till alla möjliga hundsporter.

Viltspår är särskilt populärt bland ägare av tollare, då hunden får utlopp för sin inneboende jaktinstinkt. Detsamma gäller t ex. jaktprov.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever älskar givetvis apport, speciellt i vatten där den kan simma och dyka.

Aktiviteter som ställer höga krav på intelligens passar också bra. Din tollare kommer att överträffa alla förväntningar om den får tillfälle att testa agility, lydnad eller freestyle.

Sist men inte minst är Nova Scotia Duck Tolling Retriever en ypperlig apporterande fågelhund som tyvärr ofta överskuggas av sina kusiner. Om du är en jägare som är sugen på att testa just "tolling" som jaktmetod så är tollaren definitivt rätt hundras för dig.

Vanliga frågor om Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Hur mycket kostar en Nova Scotia Duck Tolling Retriever?
Priset på en renrasig Nova Scotia Duck Tolling Retriever-valp är ungefär 22.000-27.000 kronor om du köper den från en uppfödare. Ibland säljs vuxna hundar lite billigare eller som fodervärdshund.

Vad är skillnaden mellan en Nova Scotia Duck Tolling Retriever och en Golden Retriever?
En tollare är mindre i storleken än en Golden Retriever. Dessutom kräver tollaren mycket mer motion och mental stimulans och passar bäst för erfarna hundägare.

Hur många tollare finns det i Sverige?
Det finns i dagsläget Nova Scotia Duck Tolling Retriever i landet.