Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Labrador retriever

Vattenälskande och kärvänlig nallebjörn för hela familjen

Brun Labrador retriever

Labrador retriever är en mycket omtyckt familjehund som gärna följer med på äventyr

Bild av Leá Málkova

Mankhöjd: 56-57 cm för hanar, 55-56 cm för tikar

Vikt: 29-36 kg för hanar, 25-32 kg för tikar

Livslängd: 10-12 år

Aktivitetsnivå: Hög

Pälsvård: Lite

Sjukdomar: Inga rassjukdomar

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Ja

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Ja

Övrigt: Labrador retriever har simhud mellan tårna

Labrador retrievens historia

Labrador retriever har sitt ursprung i Newfoundland i Kanada. Som förfader har den bl a. St. John’s Water Dog vars uppgift dels var att hjälpa till att bära och hämta fiskeredskap samt att agera fågelhund.

Via St. John’s Water Dog är “labben” (som den kallas i folkmun) släkt med de andra retrieverraserna samt Newfoundlandshund och Landseer.

Under 1800-talet importerades St. John’s Water Dog till Storbritannien där den blev omtyckt av adelsmän som använde den till jakt på andfåglar. Den blandades med diverse brittiska jakthundar och blev med tiden till den Labrador retriever vi känner idag. Labradoren är mycket närbesläktad med Flatcoated Retriever och Golden Retriever.

Precis som Newfoundlandshunden har Labradoren simhud mellan tårna. Dessutom har den en svans som är speciellt utformad för att simma snabbt och effektivt även i strömmande vatten. Denna brukar kallas för “uttersvans” eftersom den i både utseende och funktion liknar just en sådan.

Brittiska Kennelklubben erkände Labrador retriever som ras år 1903 och Amerikanska Kennelklubben gjorde detsamma år 1917.

Idag används hundrasen inom en mängd områden:

Labrador retriever är populär inom såväl polis som militär, där den bl.a. används som narkotikahund.

Rasens personlighet gör den väl lämpad för alla typer av assistans - Labrador används t ex. som ledarhund för synskadade, psykisk hälsa-hund vid bl a. posttraumatisk stress och autism, samt som servicehund för handikappade.

Världens mest kända Labrador retriever är assistanshunden Endal som anses vara världens mest dekorerade hund.

I omkring 10 år hjälpte Endal sin krigsskadade brukare med alla möjliga dagliga sysslor. Han lärde sig till och med att fylla och tömma tvättmaskinen, använda PIN-kort vid bankautomaten och kände igenom hundratals olika kommandon.

Personlighet och temperament

Labrador retriever är känd för sitt milda temperament och ömsinthet. Rasen är vänlig mot såväl människor som djur och kan därför utan problem bo ihop med andra husdjur.

Eftersom rasen är vänlig och älskar främlingar är Labrador retriever ingen bra vakthund - den kelar hellre med människor än jagar bort dem. Den skäller heller inte i onödan och är relativt tyst.

Labrador retriever är också mycket barnvänlig och utgör en utmärkt familjehund för barnfamiljen. Ha dock i åtanke att unga hundar är mycket energiska och kan vara klumpiga. De riskerar därför att sätta snubbelben på eller dra omkull barn, svaga och sjuka personer samt äldre.

Hundrasen är lättlärd och anses vara världens sjunde mest intelligenta hundras. Den används därför ofta som assistans- och ledarhund samt inom polisväsende och militär.

”Labben” är också en utmärkt hundras för agility och andra hundsporter. Dess lättlärdhet i kombination med hög energi och en vilja att vara till lags gör den till en utmärkt kandidat för alla typer av lydnad.

Man kan dessutom använda sin Labrador retriever till jakt - framförallt på fågel. Den har en sk. mjuk mun och är duktig på att simma och apportera fällda byten.

Labrador retrievens utseende

Rasen är medelstor och har en mankhöjd på omkring 55-57 cm.

Labrador retriever är kraftigt byggd och har ett brett ansikte och starka, muskulösa ben. Öronen är stora och trekantiga hängöron. Ögonen är lätt mandelformade och relativt små jämfört med ansiktet. Svansen är kraftig och bärs i en lätt böj.

De individer som framförallt avlas för jakt - så kallade jaktlabradorer - har en mer elegant kroppsbyggnad. Bl a. uppvisar de ett smalare ansikte och en längre nos än de “labbar” som avlats efter rasstandarden.

Pälsen är kort och smutsavvisande. Den kräver därför ingen större pälsvård utan det räcker med att borsta igenom sin Labrador retriever då och då

.

Officiellt får tre färger förekomma:

  • Gul - alla nyanser från nästan vitt till mörkt orange; vit fläck på bröstet får förekomma
  • Brun - choklad eller leverbrun
  • Svart

I enstaka fall föds en valp som är silverfärgad men det är mycket ovanligt och ingenting som eftersträvas i aveln. Troligtvis kommer silvergenen från hundrasen Weimaraner som tros ha använts i aveln av Labrador retriever.

Beroende på pälsfärg varierar även ögonfärgen.

Gula Labradorer ska ha bruna ögon, bruna Labradorer gulfärgade eller bruna, svarta individer ska ha bruna ögon och bland de silverfärgade individerna är grå ögon dominerande.

Hälsa och sjukdom

Labrador retriever är en frisk ras som sällan blir sjuk. Medellivslängden ligger omkring 12-13 år men det är inte ovanligt att en “labbe” blir närmare 18-19 år gammal.

Rasen blir dock lätt överviktig vilket gör det extra viktigt att motionera hunden. Minst två timmars motion om dagen är att föredra för att hålla sin Labrador retriever på en hälsosam vikt och vid god vigör.

Precis som för alla medelstora och stora hundraser riskerar Labrador retriever att drabbas av höftleds- och armbågsdysplasi. Det kan leda till hälta och artros men svårare besvär kan ofta förebyggas genom tillräcklig motion och en sund vikt.

Passande aktiviteter för Labrador retriever

Eftersom Labrador retriever är en ras med mycket energi måste den få flera timmars motion om dagen. Därutöver vill den gärna syssla med någon aktivitet för att hålla både hjärta och hjärna i trim.

Rasen är allsidig och gör bra ifrån sig i de flesta hundsporter:

Agility är omtyckt då “labben” får manövrera en hinderbana tillsammans med sin ägare. Såväl fysisk aktivitet som problemlösning står i fokus. Dessutom får din Labrador retriever spendera kvalitetstid med sin familj - och imponera på den - någonting som rasen älskar.

Även flyball är en älskad hundsport. Två lag om fyra hundar tävlar mot varandra i en stafettbaserad hinderbana. Målet är att snabbast möjligt fånga en tennisboll i slutet av banan och sedan springa tillbaka till hundägaren.

Olika typer av lydnad går också hem hos Labrador retriever. Den vill gärna vara till lags och kan lära sig alla möjliga sorters kommandon och tricks. Rallylydnad och freestyle är några exempel på lydnadsaktiviteter som passar rasen.