Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Pomeranian - tysk dvärgspets

Förnäm liten pälstuss som vill vara i centrum

En brun Pomeranian i sommarklippning står på en gräsmatta i solnedgången

Pomeranian kommer i alla färger och mönster - här syns en söt brun valp i sommarklippning

Bild av Shinobu Sugiyama

Mankhöjd: 18-24 cm för både hanar och tikar

Vikt: 1.4-3.2 kg för både hanar och tikar

Livslängd: 12-16 år

Aktivitetsnivå: Hög

Pälsvård: Mycket

Sjukdomar: Alopecia X

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Nej

Lätt att träna: Nej

Nybörjarhund: Nej

Övrigt: Pomeranian är den hundras som får minst valpkullar - endast 2-2.5 valpar i genomsnitt

Pomeranians historia

Pomeranian är närbesläktad med Tysk Spets, och anses ibland vara en variant av denna. Tysk dvärgspets är ett annat namn på hundrasen.

Namnet kommer från området Pommern i nordvästra Tyskland och nordöstra Polen, där hundrasen ska ha utvecklats åtminstone så sent som under 1700-talet.

Pomeranian - en kunglig kompanjon

Att dvärgspetsen blev känd utanför sitt hemland beror mycket på den brittiska kungafamiljen.

Drottning Charlotte (1744-1818) importerade två Pomeranian till Storbritannien. På den här tiden var rasen relativt storväxt. Mercury och Phoebe, som hundarna hette, var mer än dubbelt så stora som dagens dvärgspets.

Det dröjde tvåhundra år av riktad avel innan hundrasen fick sitt moderna utseende.

Charlottes dotterdotter, drottning Victoria (1819-1901) var den person som hade mest inflytande på dvärgspetsens storlek. Under hennes tid minskade Pomeranian omkring 50% i storlek.

Liksom sin föregångare var hon förälskad i den tyska spetsen och beslöt sig för att starta en stor kennel. Inriktningen låg på särskilt små Pomeranian, som drottningen tyckte var finast. Favorithunden lär ha varit en orangesobel hane som hette Windsdor's Marco.

När drottning Victoria visade upp Marco på en hundutställning 1891 väcktes allmänhetens intresse för den tyska dvärgspetsen.

Samma år bildades rasklubben och importen av småväxta Pomeranian ökade rejält. Eftersom merparten av uppfödarna bara använde de minsta dvärgspetsarna i sin avel minskade hundrasen snabbt i storlek och detta återspeglades sedan i rasstandarden.

Till skillnad från många andra hundraser har intresset för Pomeranian aldrig minskat. Rasen är precis lika populär idag som den var på drottning Victorias tid.

År 2021 fanns det 6281 Pomeranian registrerade i Sverige. Det gör den fluffiga spetshunden lika populär som en annan omtyckt dvärghund - Mopsen.

Personlighet och temperament

Pomeranian är känd för att ty sig till sin ägare och kallas ibland för kardborrehund eftersom den alltid tassar efter sin favoritperson.

Den lilla spetshunden kräver mycket uppmärksamhet och är känd för att hitta på bus om den känner sig ignorerad.

Trots att dvärgspetsen avgudar sin ägare så är den avvaktande och misstänksam mot främmande människor. Det krävs tidig social träning för att få en Pomeranian att känna sig trygg under alla omständigheter.

Att träna en Pomeranian är bitterljuvt. Å ena sidan är rasen mycket intelligent och lättlärd. Å andra sidan är den enormt envis och vill tränas på sina egna villkor.

För att lyckas gäller det att utnyttja dvärgspetsens medfödda behov av uppmärksamhet och ge det som belöning, t ex. i form av en lekstund. Och det är aldrig fel att ta hjälp av en professionell hundtränare.

Hundrasen är såväl nyfiken som alert. Favoritsysslan är att sitta i fönstret och titta på människor och främmande hundar som går förbi.

Den tyska dvärgspetsen är känslig för ljud och rörelse och uttrycker detta högljutt. Om det är viktigt med en tyst hundras är Pomeranian ingenting för dig - hunden skäller mycket och högljuddheten är svår att träna bort.

Rasen kräver inte särskilt mycket motion men däremot fysisk och mental stimulans. En Pomeranian behöver inte bara dagliga promenader utan också möjlighet till problemlösning i form av lek eller någon hundsport.

Pomeranian passar bra i alla typer av boende, oavsett om det är ett torp på landet eller en lägenhet mitt i stan.

Däremot är hundrasen inte särskilt barnvänlig. Dels kan den skadas lätt och dels har den ett starkt vaktbehov och kan nafsas eller bitas om någon t ex. tar i hundens leksaker.

Pomeranians utseende

Pomeranian är en kvadratiskt byggd dvärghund av spetstyp. Med sina 18-24 cm och en vikt från 1.4 kg är hundrasen en av världens minsta.

Den är känd för sin fluffiga päls som står rätt ut från kroppen så att hunden ser cirkulär ut i profil. Trots den stora pälsmängden fäller dvärgspetsen genomsnittligt med päls. Större mängder fälls två gånger om året vid säsongsbyte.

Den tjocka pälsen tovar sig lätt och det krävs regelbunden pälsvård för att hålla din Pomeranian i fint skick. Rasen bör borstas igenom dagligen och badas varje månad. Dessutom måste pälsen klippas eller trimmas var 4-8:e vecka.

I princip alla pälsfärger och mönster är tillåtna. Undantaget är kombinationer av två olika mönster, som t ex. brindle och merle. I Sverige är merle inte önskvärt hos utställningshundar.

Nedan följer en lista på de vanligast förekommande färgerna hos Pomeranian:

  • Röd
  • Orange
  • Vit
  • Svart och tan
  • Creme
  • Sobel
  • Orangesobel

Som synes finns det en Pomeranian för alla smaker.

Hälsa och sjukdom

Pomeranian är en frisk ras och drabbas sällan av några allvarliga sjukdomar.

En sjukdom som förekommer oftare hos den tyska dvärgspetsen än andra raser är hudsjukdomen Alopecia X. Det är en genetisk form av håravfall som är vanligare hos hanar än hos tikar.

Alopecia X kallas i folkmun för "black skin disease" eftersom den drabbade hundens hud ofta täcks av en svart hudpigmentering.

Hudsjukdomen är tyvärr obotlig men kan ibland spontant förbättras om en drabbad hanhund kastreras.

Andra relativt vanliga åkommor är patellaluxation och trakealkollaps.

Passande aktiviteter för Pomeranian

Eftersom Pomeranian behöver både motion och mental stimulans passar agility särskilt bra.

Rallylydnad och freestyle är också bra alternativ som låter hunden samarbeta med sin ägare - och få den uppmärksamhet den lilla divan kräver.

Dvärgspetsens inneboende behov av att bli beundrad och ompysslad gör den också utmärkt som utställningshund.