Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Kinesisk Nakenhund / Chinese crested dog

Elegant charmtroll som gärna tassar med under långpromenaden

Långhårig Kinesisk Nakenhund på promenad

Den Kinesiska Nakenhunden kommer i två pälstyper

Bild av Veronica Andrews

Mankhöjd: 28-33 cm för hanar, 23-30 cm för tikar

Vikt: 2.3-5.4 kg för både hanar och tikar

Livslängd: 13-15 år

Aktivitetsnivå: Låg

Pälsvård: Medel

Sjukdomar: Ögonsjukdom

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Ja

Lätt att träna: Nej

Nybörjarhund: Ja

Övrigt: Kinesisk Nakenhund är den hundras som oftast vinner tävlingen Världens fulaste hund

Kinesiska Nakenhundens historia

Liksom alla andra hårlösa hundraser uppstod Kinesisk Nakenhund ursprungligen någonstans i Afrika. En mutation hos urhunden Canis africanis gjorde att pälslösa valpar började dyka upp hos en i övrigt korthårig ras.

Exakt hur nakenhunden sedan kom från Afrika till Kina är osäkert.

En teori är att kinesiska sjöfarare plockade på sig hårlösa hundar när de låg i hamn och sedan förde dessa tillbaka till Kina. Den Kinesiska Nakenhunden var nämligen mycket populär bland sjömännen - dess ursprungliga arbetsuppgift var att fånga råttor på skeppen. Detta gjorde den så tidigt som på 1530-talet.

Hundrasen kom dock till Kina tidigare än så. Redan under Han-dynastin (200 f.Kr-200 e.Kr) fanns det en utbredd avel på hårlösa hundar. Dessa troddes ha magiska och helande krafter och användes bl a. som levande värmekuddar.

I Kina avlades framförallt på små individer. Den medelstora hunden började därför att krympa i storlek och blev till den lilla hårlösa hund vi känner idag.

Kinesisk Nakenhund blev mycket populär bland societeten och ägdes bl a. av kejsarfamiljen. Den hade som uppgift att agera tempelhund - t ex. fick den vakta skatter och andra värdefulla föremål mot tjuvar.

Under 1700- och 1800-talen väcktes intresse för rasen i Europa och den dyker upp i flera målningar från den här tiden, bl a. i Kinesisk nakenhund på landet av George Cuitt den äldre.

Rasens moderna historia

Redan på 1800-talet deltog Kinesiska Nakenhundar på utställningar i Storbritannien men något stort intresse för rasen väcktes inte. Ett fåtal hundar importerades men man lyckades inte få till några kullar.

VId sekelskiftet dök bilder på rasen upp i det amerikanska magasinet Harper's Weekly. Dessa intresserade journalisten Ida Garrett som tillsammans med sin vän Debra Woods började importera och avla på Kinesisk Nakenhund. Hon skapade kenneln Crest Haven, vars nakenhundar till stor del exporterades till Storbritannien och till eldsjälen Ruth Harris vars avelsarbete ligger bakom merparten av avelslinjerna i Europa.

Den första Kinesiska Nakenhunden dök upp i Sverige på 1940-talet men någon seriös avel påbörjades inte förrän 30 år senare. Hundrasen är fortfarande ganska ovanlig och idag finns det omkring 3.600 individer i landet.

Rasen används idag endast som sällskapshund.

Personlighet och temperament

Kinesisk Nakenhund är, precis som andra knähundar, tillgiven och social. Den spenderar gärna tid med sin familj och älskar att gosa.

Rasen är också benägen till att vara klängig och ständigt följa efter sin ägare. Bl a. vill den sova under täcket och vara allmänt nära.

Den är också en mycket effektiv terapihund. Kinesisk Nakenhund är duktig på att läsa av situationer och känslor och tröstar dig när du känner dig nere. Hunden tar sin livsuppgift som beskyddande följeslagare på stort allvar.

Rasen är tämligen intelligent men ändå något svårtränad - framförallt pga. sin envishet. Den kan tränas men det gäller att börja tidigt. Valpen måste också socialiseras så tidigt som möjligt, t ex. genom att få gå på hunddagis eller valpträffar.

Även om Kinesisk Nakenhund älskar den de känner är den reserverad mot främlingar och alltid på sin vakt. Det gör den till en ypperlig vakthund som inte skäller i onödan.

Sin storlek till trots älskar hunden att röra på sig. Den har inga extrema behov av motion utan nöjer sig med ett par promenader om dagen. Därutöver vill den däremot gärna leka eller delta i någon hundsport.

Att motionera sin Nakenhund är extra viktigt då den ofta blir överviktig, vilket i sin tur kan leda till hälsoproblem som t ex. artros.

Dess nyfikenhet gör tyvärr hundrasen mycket rymningsbenägen och smidigare än man kan tro. Den bör inte lämnas oövervakad i trädgården och fönster bör hållas stängda så att den inte rymmer.

Eftersom rasen är relativt lugn och tyst inomhus kan den utan problem bo i lägenhet. Den passar också bra i barnfamiljer men det gäller att se upp - små barn kan oavsiktligen skada den lilla hunden.

Kinesiska Nakenhundens utseende

Kinesisk Nakenhund är en liten, rektangulär hundras med en fin och elegant benstomme. Den har en lång hals, oftast med ett hjortliknande huvud. Ögonen är mandelformade och nästintill svarta. Öronen är stora i formen och står rätt upp. Svansen är lång och smal och hänger i vila.

Det finns en grövre variant av Nakenhund - cobby. Den har tjockare benstomme och en kraftigare skalle. Dessutom kan den väga dubbelt så mycket som den vanliga, hjortliknande varianten.

Rasen kommer i två pälstyper: nakenhund och powder puff ("dammvippa").

Powder puff

Powder puff är täckt med lång, silkeslen päls. Den kräver mycket pälsvård i form av regelbundna bad, genomborstning några gånger i veckan samt eventuellt rakning av pälsen i ansiktet och på hals.

Pälstypen är allergivänlig och fäller endast i små mängder.

Nakenhund

Nakenhunden saknar inte helt päls. Även om större delen av kroppen ska vara pälslös så är den delvis täckt med samma silkeslena långa päls som powder puff.

Huvudet ska vara täckt av en tofs som sträcker sig en bit ner på nacken, ungefär som en hästman. Även tassarna och svanstippen ska täckas av en plym av päls.

Ibland förekommer enstaka pälsstrån även på kroppen. Dessa rekommenderas i så fall att man rakar bort.

Även den nakna pälstypen är allergivänlig och fäller ytterst lite. Den behöver badas något oftare än powder puff men har å andra sidan en lättskött päls där bara tovor behöver borstas ut.

En del uppfödare rekommenderar att man smörjer in de nakna partierna med solkräm under sommarhalvåret för att minska risken för irritation och hudcancer. Det är också viktigt att klä sin nakenhund i en varm tröja under vintern då den fryser mycket lätt.

Oavsett pälstyp är alla färger tillåtna. Vanligast är vit, svart eller svartvit päls.

Hälsa och sjukdom

Kinesisk Nakenhund är en relativt frisk hundras men kan drabbas av ögonsjukdomar.

Primär linsluxation (PLL) förekommer hos ganska många individer. Det är en ärftlig sjukdom där ögats lins lossnar från sin rätta plats och flyttar på sig. Den kan då trycka på andra ögonvävnader och orsaka högt tryck eller näthinneavlossning.

PLL gör sig ofta till känna när hunden är 3-6 år gammal. De första symtomen kan vara ögonirritation som klåda eller att ögat ser rött ut.

En hund som är drabbad av PLL måste snabbt till veterinär. I tidigt skede kan ögat räddas med en operation där den skadade linsen tas ut. Väntar man för länge brukar hunden tyvärr bli blind.

En annan ögonsjukdom som kan drabba Kinesisk Nakenhund är progressiv retinal atrofi (PRA). Det innebär en förtvining av näthinnan som leder till nedsatt syn - framförallt nattseende till att börja med. Med tiden kan sjukdomen leda till blindhet.

I mindre utsträckning förekommer diverse allergier och autoimmuna sjukdomar.

Passande aktiviteter för Kinesisk Nakenhund

Rasen är framförallt en ren sällskapshund men dess höga energi och vilja att röra på sig gör att den ändå kan och vill delta i vissa hundsporter.

Agility passar utmärkt då Kinesisk Nakenhund älskar att hoppa och springa omkring. Trots sin envishet lär den sig snabbt kommandon om den tycker att det är roligt - och just hinderbanor brukar gå hem bland de flesta.

För den som känner sig hågad att träna lydnad med sin Nakenhund kan även freestyle fungera bra.

Det är en form av lydnad där hunden och ägaren tillsammans utför olika tricks till en valfri låt, något denna clownaktiga hundras brukar tycka är roligt.