Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Chihuahua

Behändig, bekväm och kelig

Långhårig chihuahua

Långhårig Chihuahua - en av världens mest omtyckta hundraser

Bild av Toshihiro Gamo

Mankhöjd: 15-25 cm för båda könen

Vikt: 1-3 kg för båda könen

Livslängd: 12-20 år

Aktivitetsnivå: Mycket låg

Pälsvård: Väldigt lite

Sjukdomar: Problem med tänder och andning, ögonproblem

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Nej

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Ja

Övrigt: Passar äldre personer som är ute efter en knähund som inte behöver så mycket motion

Chihuahuans historia

Chihuahuan är döpt efter den mexikanska delstaten med samma namn.

Den har varit känd i området sedan åtminstone 1800-talet, då hunden såldes som souvenir till amerikanska turister. Med sitt unika utseende och fickstorlek blev den snabbt populär som kuriosa i USA.

Rasens historia innan 1800-talet är i mångt och mycket en gåta även om flera teorier florerar.

Den populäraste teorin innebär att Chihuahuan härstammar från en uråldrig och numera utdöd mexikansk hundras som kallas för Techichi.

Hunden var mycket populär hos Mayaindianerna och delar flera fysiska kännetecken med dagens Chihuahua, med undantag för storleken.

Techichi-hunden vördades som en andlig beskyddare som vägledde de döda till dödsriket. I den bemärkelsen dyrkade Mayaindianerna Chihuahuans förfäder på samma sätt som det forntida Egypten dyrkade katter.

I båda kulturerna var det vanligt att djuret mumifierades för att agera sällskap åt sin ägare i livet efter detta. Dessutom gavs båda djuren en nästan gudomlig status och Techichi-hunden troddes ha kraften att bota sjukdomar.

Efter européernas upprepade invasioner under 1500-talet blev Techichi-hunden mer eller mindre utrotad. Kanske överlevde ett mindre antal där man började avla på de mer småväxta individerna för att till sist skapa den moderna Chihuahuan, men någon klar länk mellan de båda raserna står inte att finna i historieböckerna.

En genetisk studie utförd vid KTH i Stockholm har dock visat på att Chihuahuan har sitt ursprung i urhundar från just Centralamerika, och inte har någon nära släkting i varken Europa eller Asien.

Detta faktum sätter en pinne i hjulet för den näst populäraste teorin - att Chihuahuan ursprungligen kommer från Malta.

En liten hund som liknar en Chihuahua har nämligen florerat i målningar från Malta, vilka härstammar från tiden före den europeiska kolonisationen av Central- och Sydamerika. Troligtvis rör det sig om parallel evolution, där såväl Chihuahuan som den maltesiska “fickhunden” utvecklades i samma riktning tusentals mil ifrån varandra.

Chihuahuan blev inte en populär hundras förrän relativt nyligen. Under den första halvan av 1900-talet låg fokus framförallt på arbetande hundar som kunde jaga, valla eller vakta hus och gårdar.

När ekonomin sedan förbättrades för de flesta omkring 1960-talet kunde allt fler kosta på sig lyxen att skaffa sällskapshundar - varav Chihuahuan blev en populär ras tack vare dess behändiga storlek och unika temperament.

Personlighet och temperament

En Chihuahua är benägen att bli dominant och kräver därför en fast hand och mycket tålamod.

På grund av hundens storlek kan det vara svårt att ta Chihuahuans försök på dominans på allvar och många Chihuahuor blir därför mycket skälliga och vaktiga av sig.

Rasen är hyfsat lättlärd men vill lära sig kommandon på egna villkor. Det gäller att ha en mjuk hand när man tränar sin Chihuahua - den blir nämligen lätt skrämd av höga röster - och för att underlätta träningen kan man muta hunden med godsaker eller lek.

Hunden kräver inte mycket motion men är ändå aktiv i hemmet. Chihuahuan vill gärna sitta och spana på soffan eller i fönstret, eller så sitter den i knä på husse och matte.

Oftast väljer Chihuahuan ut en person som den tyr sig extra till och som den i värsta fall kan vakta.

Rasen har också lite divalater för sig och vill ha så mycket uppmärksamhet som möjligt - oavsett om det är i form av lek, utklädning eller pälsborstning.

Chihuhuan är en av de raser som har starkast personlighet. En Chihuahua kan vara blyg, modig, lekfull, kelig, påhittig eller uppvisa vilka personlighetsdrag som helst - oavsett vilket är personligheten mycket färgstark och ofta på gränsen till excentrisk, vilket många Chihuahuaägare kan vittna om.

En Chihuahua passar generellt inte barnfamiljer. Rasen kan vara känslig för stim och stoj och skadas dessutom lätt.

Chihuahuans utseende

Med sina 1-3 kg är Chihuahuan världens minsta hundras.

Förutom storleken känns de igen på sin fyrkantiga kroppsform som endast är något längre än vad den är hög, den korta nosen och det stora, äppelformade huvudet. Öronen står rätt upp och svansen bärs antingen upprätt eller i en halvbåge. Ögonen är mycket stora och ofta mörka, nästan svarta, men kan ibland vara hasselnötsbruna.

Såväl kort- som långhåriga Chihuahuor är vanliga.

Den långhåriga Chihuahuan ska vara silkesmjuk och med extra lång päls på öron och ben. Mjukheten hos den korthåriga varianten varierar från individ till individ och kan vara allt ifrån sträv till sammetslen.

Både pälsvarianterna kommer i en mängd färger - alla färger utom marmorerad är tillåtna enligt rasstandarden.

De vanligast förekommande färgerna hos Chihuahua är:

  • Krämfärgad
  • Vit
  • Svart
  • Choklad
  • Röd
  • Fawn

En Chihuahua behöver inte vara helfärgad utan kan vara såväl två- som trefärgad.

Värt att notera är att den långhåriga varianten fäller mindre än den korthåriga - men ingendera kräver särskilt mycket pälsvård förutom borstning då och då.

Hälsa och sjukdom

Till stor del på grund av dess storlek är Chihuahuan drabbad av en rad hälsoproblem.

Eftersom käken är liten och kort får rasen ofta problem med tänderna och kan behöva besöka veterinären regelbundet för att ta bort tandsten. Daglig tandborstning minskar risken för tandsten och tandlossning men är tyvärr inte alltid tillräckligt för att helt förhindra problemen.

De stora, utstående ögonen kan ibland leda till skador och ögonproblem. Återkommande ögoninfektioner är relativt vanligt, liksom glaukom och hornhinnedystrofi.

Trakealkollaps - ett tillstånd där luftstrupen försvagas och plattas till - förekommer relativt ofta hos Chihuahuan, framförallt i hundens medelålder. I många fall kan tillståndet behandlas medicinskt men i allvarliga fall kan operation behövas.

Passande aktiviteter för Chihuahua

En Chihuahua är varken i behov av eller intresserad av särskilt många aktiviteter. Ett par dagliga promenader räcker långt och väl, och för mental stimulering går det bra att leka med hunden och kanske anordna spårning eller pussel i hemmet.

På så vis utgör Chihuahuan en exemplarisk sällskapshund och passar t ex. äldre och handikappade som inte kan eller vill spendera timmar på att fysiskt aktivera sin hund.

Tack vare att rasen är så liten och lätt att ta med sig, uppskattar hunden att få följa med på bilturer eller vandringar. Sin storlek till trots tycker Chihuahuan nämligen om att upptäcka nya platser och föremål.