Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Cavalier King Charles Spaniel

Mild och självsäker spaniel för alla familjeförhållanden

Trefärgad Cavalier King Charles Spaniel

Trefärgad Cavalier - en av de vanligaste färgerna i Sverige

Bild av Mário Simoes

Mankhöjd: 30-35 cm för både hanar och tikar

Vikt: 5.5-8 kg för både hanar och tikar

Livslängd: 9-14 år

Aktivitetsnivå: Låg

Pälsvård: Medel

Sjukdomar: Hjärtsjukdomar och ögonbesvär

Trivs i lägenhet: Ja

Barnvänlig: Ja

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Ja

Övrigt: Rasen fick sitt namn efter Charles I:es anhängare - cavaliererna - under brittiska inbördeskriget (1642-1651)

Cavalier King Charles Spaniels historia

Hundrasen Cavalier King Charles Spaniel är nygammal - sitt officiella erkännande fick den inte förrän år 1928, trots att rasen existerat i åtminstone 400 år.

Dess exakta ursprung är osäkert, men spanielns stamfader tros ha kommit ifrån Fjärran Östern under medeltiden.

Sitt namn har den fått av att den "mellanlandade" i Spanien innan spanielhundar blev välkända och utbredda i hela Europa. Ordet spaniel betyder ungefär "hund från Spanien".

Spanielhundarnas stamtavla förgrenade sig snabbt och ledde till många olika spanielraser avlade till en mängd användningsområden.

En av dem var den sk. dvärgspanieln som blev mycket populär i 1500-talets Storbritannien, framförallt hos societeten.

Mysig knähund för kungar

Dvärgspanieln, som senare kom att kallas för King Charles Spaniel, var omtyckt av hovdamerna och självaste Mary Stuart (1542-1587) hade en lojal dvärgspaniel.

Rasen fick sitt namn efter Charles II (1630-1695), en kung av huset Stuart som var speciellt förtjust i de silkesmjuka hundarna. De var renodlade sällskapshundar som var små nog att bäras i famnen.

King Charles Spaniel existerar än idag och är mycket närbesläktad med Cavalier King Charles Spaniel. Den största skillnaden mellan raserna är storleken samt nosens längd.

Rasen Cavalier King Charles Spaniel återföds… tack vare en tävling

Under 1700-talet blev plattnosade hundraser mer populära. Till viss del speglade det sig i att King Charles Spaniel fick ge plats åt exotiska raser som Mopsen, men ledde också till att spanieln själv avlades till att få plattare nos och ett välvt huvud.

Ungefär samtidigt avlades en rödvit variant av King Charles Spaniel fram på residenset Blenheim i Marlborough, vilket ägdes av hertigen John Churchill. Han var speciellt förtjust i den ursprungliga dvärgspanieln och ville förhindra att den dog ut helt under den nya trenden.

Pälsfärgen kom att kallas för just blenheim och är idag den vanligaste färgen hos Cavalier King Charles Spaniel.

Långt senare, under 1926, anordnade amerikanen Roswell Eldridge en tävling i samband med årets hundutställning. Han var på jakt efter spanielhundar av "den gamla typen, som på Charles II:es tid" och frågade speciellt efter individer som liknade Churchills blenheimspaniels, dvs. rödvita med ett platt huvud och långt ansikte. De som kunde uppvisa de bästa hundarna vann en större summa pengar.

Tävlingen återkom varje år under flera års tid och ledde till att en rad individer med det ursprungliga utseendet hittades och kunde användas i avel.

Huruvida andra raser användes under aveln är osäkert. En del menar att t ex. Cockerspaniel och Welsh Springer Spaniel användes i avelsarbetet, medan andra påstår att man enbart förlitade sig på speciellt passande, renrasiga dvärgspaniels.

Oavsett vilket så föddes rasen Cavalier King Charles Spaniel officiellt år 1928, då den första rasklubben bildades.

Medan dess släkting King Charles Spaniel är döpt efter Charles II, fick Cavalier King Charles Spaniel sitt rasnamn efter hans far, Charles I. Ordet "Cavalier" användes om Charles I:es anhängare under det brittiska inbördeskriget.

Idag är Cavalier King Charles Spaniel en mycket populär sällskapshund över hela världen.

I Sverige finns ungefär 6.200 individer registrerade. Det gör hundrasen till Sveriges 13:e populäraste ras år 2021, enligt Agria.

Personlighet och temperament

Cavalier King Charles Spaniel är känd som en av världens snällaste hundraser.

Den lilla sällskapshunden älskar såväl människor som djur och passar utmärkt för barnfamiljer och pensionärer som behöver en tålmodig och älskvärd kamrat.

Trots sin hanterbara storlek följer Cavalieren gärna med på både stora och små äventyr. Promenader, bilturer och hundsporter går hem hos spanieln - men även soffmys och välförtjänt ompyssling.

Rasens milda temperament gör att den lätt kommer överens med andra husdjur i familjen. Cavalier King Charles Spaniel är bl. a. känd för att vara mycket snäll och omtänksam mot katter och smådjur och är aldrig aggressiv eller bitig.

Den behändiga storleken och rasens inneboende lugn gör den till en utmärkt lägenhetshund. Cavalieren saknar vaktinstinkt och skäller inte i onödan, vilket är en fördel om man bor i ett flerfamiljshus.

Spanieln har inget stort aktivitetsbehov utan klarar sig bra med några korta promenader om dagen. En timmes motion fördelat på 3-4 promenader räcker gott och väl, men rasen klarar av betydligt mer än så om man har möjlighet och vilja att motionera sin Cavalier oftare.

Däremot säger den aldrig nej till att vara med sin familj. Som sällskapshund är det ett måste att Cavalieren får vara med så mycket som möjligt - annars blir den orolig och ledsen.

Det är också en bonus om det finns minst en annan hund i familjen eftersom Cavalier King Charles Spaniel har en stark flockinstinkt.

Som ett resultat av Cavalier King Charles Spaniels vilja att vara till lags samt dess milda och mjuka temperament, är rasen populär som servicehund. Den passar såväl som psykisk hälsa-hund som ledsagare eller assistanshund. Dessutom är det många individer som arbetar på t ex. ålderdomshem och med dementa.

Cavalier King Charles Spaniels utseende

Med sina 30-35 cm i mankhöjd räknas Cavalier King Charles Spaniel som en liten hund.

Kroppen är i det närmaste kvadratisk och ska varken vara för grov eller smal. Intrycket ska vara stadigt men elegant och hela kroppen ska vara täckt av medellång, mjuk päls som oftast är rak, fast vågig päls förekommer ibland.

Huvudet är förhållandevis stort och något runt. Ögonen är stora och mörka - även äldre Cavalierer uppvisar "valpögon" - och hängöronen är långa med fjäderaktiga pälsstrån. Nosen är relativt kort och nostryffeln ska alltid vara svart. Svansen bärs hängande i vila och lätt lyft vid aktivitet.

Det förekommer fyra färger hos Cavalier King Charles Spaniel i Sverige:

  • Ruby - rubinröd päls över hela kroppen, vita fläckar kan förekomma
  • Blenheim - vit grundfärg med kastanjeröda tecken
  • Svart och tan - svart grundfärg med orangeaktiga tecken
  • Trefärgad (tricolor) - en kombination av svart, vitt och kastanjerött

Cavalier King Charles Spaniel har ett medelstort behov av pälsvård.

Pälsen bör borstas igenom ett par gånger i veckan. Extra viktig är pälsen på öron och svans, vilken är längre och lätt bildar tovor. Ibland kan pälsen på tassarna behövas klippas kort så att den inte filtar sig.

Rasen fäller medelstora mängder päls året om, samt större mängder vid pälsbyte under höst och vår.

Hälsa och sjukdom

Cavalier King Charles Spaniel har tyvärr en del hälsoproblem och besöker veterinären oftare än genomsnittshunden.

De flesta besvär är av lindrig art, men man bör ändå ha i åtanke att såväl försäkrings- som veterinärkostnader kan bli högre jämfört med många andra hundraser.

Hjärtsjukdomar vanligt förekommande hos Cavalier King Charles Spaniel

Det är vanligt med klaffsjukdomar - framförallt gäller det mitralisklaffen. Hjärtklaffen stängs inte som den ska utan en del blod rinner tillbaka till förmaket. Detta kan leda till blåsljud i hjärtat och i värsta fall hjärtsvikt när hjärtats pumpförmåga minskar.

Knappt 43% av alla dödsfall hos Cavalier King Charles Spaniel beror på hjärtsjukdom.

Svenska Kennelklubben har utvecklat en avelsstrategi för rasen och bland SKK-bundna kennlar får endast hjärtfriska individer användas i avel. På sikt hoppas man kunna minska frekvensen av hjärtsjukdom.

Det är viktigt att köpa sin valp från seriösa uppfödare, eller åtminstone en hund med stamtavla och SKK-registrering, för att minska risken för att få en hjärtsjuk Cavalier King Charles Spaniel.

Neurologiska sjukdomar kan ge smärta

Det är framförallt två neurologiska sjukdomar som förekommer hos hundrasen Cavalier King Charles Spaniel.

Den första är syringomyelia - en cysta bildas inne i ryggmärgen, vilket leder till ökat tryck. Följden blir smärta av varierande intensitet, känslobortfall och ibland svaghet eller paralys.

Beroende på var i ryggmärgen cystan sitter kan syringomyelia även leda till andra besvär. T ex. svårigheter att reglera kroppstemperaturen eller nedsatt förmåga att kontrollera blåsa och tarm.

Unikt för Cavalier King Charles Spaniel är sjukdomen episodic falling syndrome, även kallat hyperexplexi.

Sjukdomen yttrar sig genom att hundens muskler plötsligt låser sig i en viss position, vilket nästan alltid leder till fall, dock sällan allvarliga fallskador.

Episodic falling syndrome utlöses ofta av stress och upphetsning men man vet inte säkert exakt vad i kroppen det är som triggar muskelparalysen. En teori är att det hänger samman med trombocytemi - en låg halt av blodplättar - vilket också är vanligt förekommande hos Cavalier King Charles Spaniel.

Sjukdomen förekommer oftare hos helfärgade Cavalierer - dvs. ruby och svart och tan - än hos de med mycket vitt i pälsen.

Tack och lov är episodic falling syndrome relativt ovanligt hos alla pälsfärger och drabbar endast 1-5% av alla Cavalierer.

Håll utkik efter öron- och ögonbesvär

Bland de lindrigare besvär som drabbar hundrasen finns ögonbesvär och -sjukdomar.

Torra ögon - keratokonjuktivit sicca - leder till ögonirritation och rodnad. Hos Cavalier King Charles Spaniel tros keratokonjuktiviten bero på en autoimmun reaktion där antikroppar bildas mot tårkanalen som sedan "anfalls" av immunförsvaret och tappar sin funktion.

Långvarigt torra ögon kan skada hornhinnan och i värsta fall leda till permanent blindhet. Därför är det viktigt att följa veterinärens råd om behandling med t ex. ögondroppar.

Andra förekommande ögonsjukdomar är PRA - progressiv retinal atrofi - som orsakar tillbakabildning av näthinnan och leder till nattblindhet, samt starr, inåtvända ögonlock och hornhinnedystrofi (hornhinnan blir grumlig).

Nästan var tredje Cavalier King Charles Spaniel lider av någon form av ögonsjukdom.

Primary secretory otitis medium

Ännu en sjukdom som är unik för rasen är PSOM - primary secretory otitis medium - en öronsjukdom där ett sekret bildas i mellanörat utan att kunna rinna ut.

PSOM är ofta asymptomatiskt men kan ibland leda till svår öronsmärta. Andra symptom är ansiktsparalys, klåda i örat, dövhet och anfall som liknar epilepsi. På grund av de snarlika symptomen feldiagnostiseras ibland PSOM som syringomyelia.

Sjukdomen behandlas genom att trumhinnan punkteras och sekretet sköljs ut. Därefter får hunden en kur med antibiotika och kortison.

Passande aktiviteter för Cavalier King Charles Spaniel

Eftersom Cavalier King Charles Spaniel har en låg aktivitetsnivå har den inget egentligt behov av hundsporter eller andra fysiska aktiviteter. Vanliga promenader i lugn takt räcker väl för de flesta individer.

Vill man ändå syssla med någon hundsport så är rasen mångsidig och klarar av det mesta.

Agility, nosework och spår uppskattas säkerligen av din Cavalier och riktigt duktiga spaniels kan tävla i lydnad.

Mer eller mindre alla aktiviteter går alltså hem hos hundrasen, men framförallt sporter där den samarbetar med sin ägare - Cavalier King Charles Spaniel är ju som tidigare nämnts en hund med stark flockinstinkt och behov av närhet.