Våra senaste artiklar:

Lista över uppfödare Skaffa hund

Border collie

Högpresterande vallhund som ställer stora krav

Svart och vit Border collie i kvällssolen

Trots att Border collie är en utpräglad vallhund använder många den som sällskapshund - men den kräver stora mängder motion

Bild av Loic Polet

Mankhöjd: 48-56 cm för hanar, 46-53 cm för tikar

Vikt: 14-20 kg för hanar, 12-19 kg för tikar

Livslängd: 12-15 år

Aktivitetsnivå: Mycket hög

Pälsvård: Lite

Sjukdomar: Border collie collapse (nervsjukdom), ögonsjukdom, höftledsdysplasi

Trivs i lägenhet: Nej

Barnvänlig: Nej

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Nej

Övrigt: Border collie anses vara världens mest intelligenta hundras

Border colliens historia

Rasen utvecklades i Skottland, vid gränsen till norra England, under 1800-talet. Namnet Border collie kommer just av att hunden vallade får vid gränsen.

Den delar sitt ursprung med ett flertal andra collieraser från Storbritannien, t ex. lång- och korthårig collie, Bearded collie och Walesisk fårhund.

Ordet “collie” är av osäker etymologisk betydelse, men man tror att det kommer från ett gaeliskt ord för “användbar”. En annan teori är att ordet kommer ifrån “coaly”, ett namn för de stereotypiska brittiska fåren med svart ansikte vilka ju Border collien vallade.

Rasens extraordinära förfader - Old Hemp

Den första “riktiga” Border collien var Old Hemp, en trefärgad fårhund som föddes 1893 i Northumberland i norra England.

Han blev känd för sin förmåga att valla får tystare och mer effektivt än andra colliehundar i området - en vallningsteknik som snabbt blev populär och senare medfödd hos andra Border collies. Han var också den första att använda sig av det stereotypiska hypnotiska stirrandet för att påverka fåren.

Old Hemp imponerade alla som såg honom valla och suget efter hans valpar blev stort. Totalt blev han far till över 200 valpar som ärvde såväl hans klassiska Border collie-utseende som hans medfödda förmåga att tyst men kraftfullt valla får och andra djur.

Alla rasrena Border collies som lever idag är har Old Hemp i sin stamtavla.

Den nya och mer effektiva vallningstekniken gjorde att andra collieraser tappade i popularitet och började användas i allt mindre utsträckning. Idag är Border collien därför världens mest populära vallhund - det anordnas årligen vallhundsprov över hela världen, där merparten av deltagarna tillhör rasen.

Som vallhund måste rasen vara duktig på problemlösning och självständigt tänkande. Det har lett till avel på intelligenta och lättlärda individer och fårhunden anses vara den intelligentaste hundrasen i världen:

  • Border collien Betsy förstår över 340 ord och har samma intelligensnivå som en primat. Hon förstår vilket föremål ett fotografi visar och lär sig snabbare än ett barn. År 2008 var hon på omslaget till National Geographic.
  • En annan Border collie - Chaser - lärde sig känna igen över 1.000 leksaker och kunde dessutom förstå skillnaden på verb och substantiv.
  • Hunden Rico studerades av djurpsykologer för att undersöka om hundar kan använda sig av logik. Det visade sig att Rico kunde räkna ut vilket föremål han skulle hämta, även om han aldrig sett det förut.

Rasens huvudsakliga användningsområde är än idag vallning. Men istället för att enbart valla får kan de idag arbeta med mer exotiska djur som t ex. strutsar och lamor.

Personlighet och temperament

Border collie är en ras som vill vara till lags. Den älskar att hjälpa husse och matte med alla möjliga uppgifter och vill aldrig vara långt från sin flock.

Den är väldigt intelligent och duktig på problemlösning, vilket kan vara en nackdel om hunden blir understimulerad och måste roa sig själv.

En Border collie som blir lämnad ensam kan roa sig genom att möblera om, tugga sönder krukväxter eller uppvisa tvångsmässiga beteenden som att snurra runt i cirklar eller fixera sig vid skuggor som rör sig.

Eftersom rasen är en vallhund vill den också valla precis allt och alla.

Katter, bilar, barn och humlor är alla i blickfånget när hunden vill valla. Det gör också rasen olämplig för små barn - den kan oavsiktligen skrämma eller välta de barn den vallar.

Border collien är känd för att vara lyhörd och känna av ägarens känslomässiga tillstånd. Den förstår ofta att husse behöver hjälp eller tröst innan han själv känner av det.

Tack vare detta kan Border collie vara en bra psykisk hälsa-hund eller servicehund. Dess intelligens gör att hunden snabbt lär sig sina uppgifter och lyhördheten samt dess inneboende mildhet underlättar ordlös kommunikation.

Rasen är oerhört energisk och behöver stora mängder motion - minst två timmar om dagen. Dessutom är det ett måste att stimulera sin Border collie mentalt - t ex. med hjälp av någon hundsport eller genom att ge den uppgifter att genomföra.

Vallhunden är ingen nybörjarhund då den ställer stora krav på sin ägare. Men för den som har tid och energi att ge sin Border collie kan rasen bli en utmärkt livskamrat.

Border colliens utseende

Border collie är en medelstor hund som är något längre än vad den är hög. Rasen ger ett smidigt intryck och ögonen ska vara alerta.

Öronen är framåtvikta och svansen bärs hängande eller i en lätt böj. Ögonen är mandelformade och kan vara bruna, blå eller gröna. Olikfärgade ögon förekommer relativt ofta, framförallt hos de marmorerade färgerna.

Pälsen är oftast medellång men både kort och lång päls förekommer.

Mängden pälsvård som krävs varierar beroende på pälstyp men den vanligaste - medellånga - pälsen är lättskött. Det räcker att borsta igenom den ett par gånger i veckan.

Vallhunden fäller större mängder päls under en kort period höst och vår. Då kan det vara lämpligt att borsta ur den lösa pälsen utomhus eller t ex. i badkaret.

Rasen kommer i en mängd färger:

  • Vit och svart
  • Vit och chokladbrun
  • Trefärgad (vit, svart och rostfärgad)
  • Blåmarmorerad
  • Rödmarmorerad

Ibland förekommer också enfärgade Border collies - t ex. helt vita eller bruna individer.

Hälsa och sjukdom

Border collie är en relativt frisk ras som inte sällan lever i 15 år.

Ögonsjukdomen CEA (Collie Eye Anomaly) drabbar alla collieraser, däribland Border collie.

Det är en ovanlig och medfödd sjukdom där delar av ögonen är underutvecklade. Oftast drabbas näthinna, ögonvita eller åderhinna. Många fall är milda men ibland leder sjukdomen till blindhet.

BCC - Border collie collapse - är en episodisk nervsjukdom som utlöses av fysisk aktivitet, stark glädje eller upphetsning.

Hundar som lider av BCC beter sig helt normalt vid vila. Men 10-15 minuter efter att de påbörjat en rolig och energikrävande aktivitet uppvisar de symtom som fall, skakningar, desorientering och onormal gång.

Episoderna pågår normalt i högst en halvtimme och hunden får inga men av dessa. Det rekommenderas ändå att man undviker utlösande aktiviteter i den mån det går, framförallt i varm väderlek då detta förvärrar symtomen.

Liksom de flesta medelstora hundraser förekommer höftledsdysplasi hyfsat ofta. Det innebär en försvagning av höftleden som med tiden kan leda till artros eller lamhet.

I mindre utsträckning kan Border collie drabbas av diabetes och epilepsi.

Passande aktiviteter för Border collie

Med sin intelligens och energi finns det en mängd aktiviteter som är lämpliga för Border collien.

Rallylydnad, freestyle och lydnad är aktiviteter där hundens intelligens och lyhördhet sätts på prov. Den måste samarbeta med sin ägare för att utföra diverse tricks eller kommandon, ofta på tid.

Vill man hellre satsa på hög fart finns t ex. agility, flyball och frisbee. Här får hunden istället springa av sig överskottsenergi med hjälp av exempelvis hinderbanor.

En relativt ny aktivitet som kallas för treibball används ibland som substitut för vallning av får och kor. I treibball får hunden “valla” en stor boll genom att föra den genom olika hinder och fram till ett mål.

Har man möjlighet att låta sin Border collie valla får eller kor är det givetvis det bästa valet av aktivitet.