Våra senaste artiklar:

Shi Tzu Raser
Finsk Lapphund Raser
Australian Cattledog Raser
Lista över uppfödare Skaffa hund

Airedale Terrier

Energisk, intelligent och envis

En glad Airedale terrier i parken

Airedale Terrier - en arbetande hund med imponerande storlek

Bild av Olga Martschitsch

Mankhöjd: 58-61 cm för hanar, 56-59 cm för tikar

Vikt: 19-25 kg

Livslängd: 10-12 år

Aktivitetsnivå: Hög

Pälsvård: Ganska mycket

Sjukdomar: Inga rassjukdomar

Trivs i lägenhet: Nej

Barnvänlig: Ja

Lätt att träna: Ja

Nybörjarhund: Nej

Övrigt: Hypoallergen hund som kan passa allergiker

Airedale Terrierns historia

Airedale Terrier kallas på grund av sin storlek för “terriernas konung” och kommer ursprungligen från Yorkshire i Storbritannien.

Rasen uppstod omkring 1850-talet som ett svar på det ökade behovet av en mångsidig och orädd jakthund som även kunde vakta gårdar och fä.

Befolkningen i området korsade Otterhound med Welshterrier och resultatet blev en “all around”-hund som färg- och pälsmässigt liknar Welshterrier men vars storlek härrör från Otterhound.

Den visade sig vara naturligt begåvad vad gäller allt från apportering till att söka upp gryt och spåra större vilt.

Rasen har också tjänstgjort i krig, där terriern bl a. agerade budbärare och lokaliserade skadade soldater.

Airedale Terrier blev mycket känd för sitt mod under Andra världskriget, då den riskerade liv och lem för att slutföra sina uppdrag.

En känd Airedale Terrier är Paddy the Wanderer, en hemlös hund som blev vän med i stort sett hela Wellington. Han umgicks framförallt med sjömännen, som turades om att betala hans hundlicens, och följde med på långa båtturer. Dessutom fick han flyga flygplan - av modell de Havilland Gipsy Moth - vid minst ett tillfälle.

Paddy var så omtyckt att han var nära att hundnappas av avundsjuka Aucklandbor!

Nuförtiden används Airedale Terrier i en mängd olika områden, bl.a. som polishund, brukshund och till jakt på såväl små- som storvilt. Den kan även bli bra på agility eller användas som vallhund.

Personlighet och temperament

En Airedale Terrier är intelligent och envis, vilket är positivt för den som vill träna sin hund men som också kan utgöra en utmaning om den blir uttråkad.

Får den inte tillräcklig mental stimulans av sin ägare hittar den själv på aktiviteter av olika slag. På grund av dess terrierblod innefattar dessa ofta att gräva och tugga på saker, något som kan vara katastrofalt i en trädgård.

Dess höga energinivå, behov av daglig aktivering samt dess envishet gör att Airedale Terrier inte är en bra förstahund. Man bör ha tidigare erfarenhet av liknande hundar för att kunna få ut de positiva sidorna hos rasen.

Rasen är full av energi och älskar att vara med sin familj och leka. Den är utmärkt med barn även om den - på grund av sin storlek och sin energi - inte bör lämnas ensam med de minsta. Många ägare använder sin Airedale Terrier som barnvakt eftersom den är pålitlig och vänlig.

Hunden är något misstänksam mot främlingar, ett beteende som är rotat i dess vaktinstinkt. Med en fast och tålmodig hand kan detta dock tränas bort i valpåldern.

Airedale Terrierns utseende

Rasen är mycket robust med sin muskulösa kropp på upp till 25 kg, samt en mankhöjd omkring 60 cm för både tikar och hanar.

Ögonen är små och mörka med en intelligent glimt. Öronen är V-formade och framåtvikta. Svansen är lång och bärs högt och stolt i en lätt båge.

Pälsen har en sträv struktur och består av en kort och lätt lockig överpäls samt en mjukare underpäls. Krulligare och mjukare päls förekommer men anses som ett fel vid utställningar.

Färgen är ljust brunorange med en svart sadel och har en sträv textur. En del individer kan även ha grå strån inblandade i det svarta, sk. melerad päls. Båda färgerna är godkända enligt rasstandarden.

Då Airedale Terrier inte själv fäller sin päls krävs att man klipper den var 6-8:e vecka.

Rasen anses också vara hypoallergen och kan därför vara ett alternativ för allergiska personer som önskar att skaffa hund.

Hälsa och sjukdom

Airedale Terrier är en mycket frisk hund som inte dras med några särskilda rassjukdomar.

Sjukdomar som förekommer i mindre utsträckning är dermatit (hudinflammation), höftdysplasi och ögonproblem.

Liksom de flesta stora raser riskerar Airedale Terrier att drabbas av magomvridning. Detta potentiellt livshotande tillstånd kan orsakas av motion för tätt inpå en måltid. Det är därför rekommenderat att mata hunden med små och täta portioner och låta den få vila sig innan maten.

Passande aktiviteter för Airedale Terrier

Med tanke på rasens historia finns det många varierande aktiviteter som passar Airedale Terrier. Det är viktigt att hunden får mycket motion så väl som mental stimulering.

Spårning - t. ex. blodspår - brukar uppskattas av rasen, likaså agility och jakt. En del hundar följer gärna med i joggingspåret eller springer bredvid när man cyklar.

Eftersom Airedale Terrier kan vara mycket envis måste aktiviteterna anpassas efter hundens tycke och smak om man vill undvika huvudvärk.

Man behöver dock inte lägga ner särskilt mycket tid på att lära sin Airedale Terrier kommandon - rasen är mycket lättlärd och intelligent och säger ofta själv till när den är “färdiglärd” och vill avsluta sessionen.